Евродепутати настояват за по-справедлива политика на ЕС за бежанците

???????????????????????????????Имаме амбицията новата политика на Европейския съюз по миграция и убежища да отчита спецификите на всички държави и нуждите не само на страните по външната граница на ЕС по Средиземноморието, но и на страните, които са външна сухопътна граница на ЕС, каквато е и България, каза евродепутатът Илияна Йотова при посещението си в Елхово. Като зам.-председател на Комисията по вътрешна сигурност, правосъдие и човешки права тя покани на посещение в Елхово Биргит Зипел – евродепутат от Германия, координатор на Комисията по вътрешна сигурност, правосъдие и човешки права и Марлийн Мици  – евродепутат от Малта. Те посетиха Координационния център на Регионална дирекция „Гранична полиция” – Елхово, където им бяха демонстрирани системите за охрана на границата. Регионалният директор на „Гранична полиция” – Елхово Георги Калайджиев разясни, че от 274 км сухопътна граница, която охранява дирекцията от границата с Гърция до Резово на 60 км има изградена интегрирана система за контрол с теммокамери, сензорни линии и др. екстри, а през 2015 г. като втори етап тя трябва да бъде изградена по цялата граница.

???????????????????????????????Илияна Йотова обясни, че от дълго време е планирала това посещение, защото до месец се очаква Европейската комисия  да внесе в парламента новите политики за миграция и убежища и иска нейните колеги да имат лична представа какви са проблемите с бежанците в България и защо държавата ни се нуждае от допълнителна помощ.

България има четири основни искания за промяна в досегашната политика за бежанците, подчерта Илияна Йотова.

DSC07265Първото е промяна на т.нар. Дъблинското споразумение, според което всеки бежанец се връща в България, ако той е преминал на европейска територия през нашата граница. Второто искане е за въвеждане на квотен принцип за разпределение на бежанците във всички държани членки, като все още се обсъжда дали той да бъде на принципа на територията на страната или на Брутния вътрешен продукт.

DSC07270България ще настоява и за съвместни гранични патрули по българо-турската граница, в които да участват и служители на други държави членки, четвъртото искане е да се въведе възможност за допълнително финансиране на държавите, които са по външната граница на ЕС, каквато е България не само от Фонда за миграция и убежища. От този Фонд за държавата ни са заделени само 10,5 млн. евро до 2020 г., а само досега за година и половина държавата ни е направила разходи за поемане на бежанската вълна за 6,5 млн. евро.

Снимка от защитна оградаИлияна Йотова алармира, че освен бежанците за България има и нов проблем, който крие опасност за сигурността, защото през страната ни минава т. нар. Път на джихада – бойците от Европа, които искат да се присъединят към Ислямска държава в Сирия.

Заради условията за живот на бежанците и преградното съоръжение преди 2 г. е имало опасност на страната да бъде наложен мониторинг и финансови санкции. Илияна Йотова подчерта, че такава ограда има не само в България, но и в Испания, и в Гърция. „Идеята за изграждането на оградата не е да възпрепятства жертвите н авойните и на конфликтите, които търсят убежище у нас, а за да се помъчим да канализираме тези потоци и те да минават там, където им е мястото – на контролно-пропусквателните пунктове, на местата за минаване, да не стават жертва на каналджии, а и в крайна сметка да знаем кой влиза на територията на България, респективно на територията на ЕС, защото от всичко това зависи нашата сигурност”, каза още евродепутатът и допълни, че след проведената в България среща те искат да пресекат интересите на европейските политики с националните и с българските, за да може действително да действа принципът на солидарност, върху който е изграден ЕС.

Снимка от защитна ограда (2)Евродепутатите посетиха и Разпределителния център за бежанци в Елхово и преградното съоръжение, а след това работната среща продължи в Харманли.

About the Author :