Д-р Рунков: До края на ноември трябва да имаме Ковид –лаборатория в Ямбол

Ямбол, 21.10.2020 г.

Четирима пациенти в ямболската болница чакат за резултати от проби в Белодробно отделение. 15 пациенти с коронавирус има в Инфекциозно отделение и една жена е в Ковид –реанимация в критично, но стабилно състояние, съобщи д-р Димитър Рунков, изпълнителен директор на МБАЛ „Св. Пантелеймон“ – Ямбол.

Тенденцията е през неотложните и спешните кабинети да се увеличава броят на пациентите със симптоми на Ковид и затова нашият триаж е много важен, коментира още той и добави, че на този етап притесненията им са само за сестринския състав в Инфекциозно отделение, но този проблем ще бъде решен до края на седмицата.

Д-р Рунков допълни още, че ситуацията не е критична, няма го онзи фаос и напрежение, което цареше през май.

Инфекциозно отделение има възможност да приеме максимум 30 души, но в момента се увеличават леглата за Ковид-болни на 20, казо още изпълнителният директор на болницата и поясни, че със създаването на Ковид – лаборатория работата им ще се улесни много, защото до половин час след постъпването на пациента те ще знаят дали той е положителен за коронавирус. Тя ще заработи най-късно до края на ноември, защото много технически неща трябва да бъдат изпълнени. Лабораторията трябва да бъде сертифицирана в Министерството на здравеопазването, трябва да премине одобрение от РЗИ, да получи одобрение от съответна референтна лаборатория в София, което означава 10 положителни проби в ямболската лаборатория да получат потвърждение. В момента се работи и върху базата в микробиология, за да покрият изискванията. Болницата разполага с необходимите лаборанти, които ще работят в лабораторията.

About the Author :

Leave a reply