Д-р Петър Бодуров: Трябва да се промени системата на ветеринарно-медицинската дейност

DSC06400Държавата не си върши работата по т. нар. карантина, свързана с чумата по овцете и козите и изобщо не спазва мярката за осигуряван ена коридори за продукцията на животните, които са под карантина, заяви на пресконференция в Ямбол д-р Петър Бодуров.

Според него 3 месеца никой не си мърда пръста за въвеждане на тази мярка, хората, чийто животни попадат в района на обявената карантина, изнемогват. Той припомни, че в стария закон за ветеринарно-медицинската дейност това е било застъпено много сериозно, но сега не се спазва.

Той поиска промяна на закона за ветеринарно-медиинската дейност, според него е недопустимо да не се правят пълни имунопрофилактични мероприятия. Според тях е наложително Министерството на земеделието и горите да спре да съвместява всички функции, защото не е нормално на негово подчинение да са и дейността на производителите, и предприятията,  и контролните органи. По-правилно е те да бъдат разделени и службата, която ще извършва контролната дейност да бъде на пряко подчинение на Министерски съвет.

Другият сериозен проблем е и това, че вместо държавата да поема всички разходи, свързани с имунопрофилактиката по животните, принуждава стопаните да си плащат разходите за профилактика.

About the Author :

Leave a reply