Д-р Катерина Радева е носителят на наградата за медицина „Хипократ“ за 2018 г.

DSC01906Ямбол, 05.04.2018 г.

Наградите в сферата на здравеопазването по повод Световния ден на здравето – 7 април, бяха връчени на тържествена церемония вчера в Ритуалната зала в Ямбол. Носител на най-престижната награда за медицина в Ямбол – „Хипократ“, е дългогодишният ендокринолог д-р Катерина Радева. Наградата се присъжда „за високи постижения и принос за опазване здравето на общността“. Висшето си образование д-р Радева завършва във Висшия медицински институт в София през 1968 г. През 1974 г. придобива специалност „вътрешни болести“, а през 1987 г. – „ендокринология и вътрешни болести“. През дългия си трудов път е работила в болничната и извънболничната помощ, като по настоящем от 2000 г. работи в специализирана извънболнична медицинска помощ като специалист ендокринолог в Ямбол и като консултант-специалист в болницата в Елхово. В краткото си слово при връчване на наградата д-р Радева отдаде признание на своите колеги и техния принос в здравеопазването в Ямбол. Пожеланията й бяха за крепко здраве и дълъг живот, изпълнен с любов, с щастие и много големи трудови успехи.

DSC01861За принос в повишаване качеството на здравните грижи с Награда на името на Анка Александрова беше отличена Таня Радкова, медицинска сестра в Отделението по хемодиализа на МБАЛ „Св. Пантелеймон“  –  Ямбол. Таня Радкова е медицинска сестра с над 40 години стаж, добър професионалист и всеотдаен човек. Самата тя бе видимо много развълнувана, а искрената радост на колегите й бе потвърждение за нейните личностни качества. Благодарността й беше към д-р Попов като началник на отделението по хемодиализа от неговото създаване до днес, към д-р Диманов – директор на МБАЛ „Св. Пантелеймон“ и към всички „момичета от хемодиализата“, както тя нарече колежките си, за това, че през всичките тези години са й били подкрепа. Таня Радкова благодари и на своето семейство за това, че я подкрепя и насърчава да върши това добро, на което е способна, на което са я възпитавали нейните родители. „За мен е чест и отговорност да съм носител на тази награда“, каза тя.

DSC01789С Почетен знак „Герб на община Ямбол“ бяха отличени 9 здравни специалисти. В областта на денталната медицина това бяха  д-р Татяна Владева, д-р Катя Добрева и д-р Мариана Колева. В сферата на хуманната медицина – д-р Иван Банков, д-р Христо Стоев, Ирина Николова – медицински лаборант в МБАЛ „Св. Йоан Рилски“, Михаил Качанов – фелдшер в МБАЛ „Св. Пантелеймон“, Радостина Желязкова – медицинска сестра в МБАЛ „Св. Пантелеймон“ и  Пенка Добрева – медицинска сестра в ДГ „Биляна“. Всички те изразиха своята благодарност към общността за това, че работата им е била оценена и отправиха своите пожелание за Великденските празници.

DSC01799Наградите бяха връчени от кмета на Ямбол Георги Славов и председателя на Общинския съвет д-р Данаил Ибришимов. Отличията са израз на благодарността на общността към всички здравни работници, които с душа и сърце, с професионализъм и всеотдайност служат на здравето и живота на хората, дават надежда и упование в моментите на страдание и болка. „Вашата работа е не просто работа, а съдба – често пъти нашата съдба. Често пъти пациентите искаме от вас прекалено много, забравяйки, че вие самите сте хора. Но това е заради огромното доверие към вас, заради надеждата и защото ви поверяваме най-ценното – здравето си“, бяха проникновените думите на водеща.

Връчването на наградите беше редувано със стилните изпълнения на Цветомира Гицова и квартет „Дианополис“. Пита, замесена от ямболските деца и придружена с техните предвеликденски наричания, беше символичен материален израз на духовните благопожелания в навечерието на най-големия християнски празник към присъстващите.

DSC01805 IMG_0421DSC01819 DSC01824 DSC01836 DSC01848 DSC01854DSC01857 DSC01892 DSC01899 DSC01934 IMG_0427 IMG_0441 IMG_0447 IMG_0458 IMG_0482

 

 

 

 

 

About the Author :