Д-р Димитър Рунков към пациентите: Дайте аванс от 4-5 дни на болниците, лекувайте се амбулаторно първите дни от заразата

Ямбол, 10.11.2020 г.

В ямболската болница има 36 пациенти с Ковид 19 – 24 от тях са в Белодробно отделение, 9 са в Инфекциозно отделение и 3-ма в Ковид – реанимация, като там е и най-младият ни пациент 48-годишна жена в сравнително тежко състояние, информира д-р Димитър Рунков, директор на МБАЛ „Св. Пантелеймон“.

„Работим здраво, екипно, стегнато, както трябва в една такава обстановка“, коментира още д-р Рунков. Той обясни, че се надява до четвъртък да пристигне апаратурата, след което ще предстои сертифицирането.

Лабораторията на болницата предлага бързи антиген тестове и бързи тестове за антитела, а отскоро вече предлага и комбинирани бързи тестове за Ковид и грип А и В.

На този етап болницата разполага с необходимите предпазни облекла и лекарства.

Новият скенер, който закупи болницата, започва да работи, средствата бяха осигурени от Министерство на здравеопазването в първата вълна от Ковид-пандемията.

Д-р Рунков подчерта, че най-активната клиника на вируса стартира между 5 и 7 ден и призова гражданите да се лекуват амбулаторно първите дни и да дадат 4-5 дни аванс на болничното здравеопазване в града, ако не са в крайно тежко състояние. Той успокои, че има вече изготвен стандарт на лечение, така че хората да бъдат спокойни.

About the Author :

Leave a reply