Д-р Генчева: Заболеваемостта е намаляла, но вирусът циркулира в Ямбол, не разхлабвайте предпазните мерки

Ямбол, 2.06.2020

Нови 9 положителни проби са регистрирани през изминалото денонощие в Ямбол, с което случаите на заразени с коронавирус в региона станаха 154.

Двама от положителните са от семейството на заразен и хоспитализиран и те също са постъпили в болница. Останалите 7 са жители на ромската махала. Едната от положителните проби е на жена, постъпила в болница, останалите 6 са изследвани от частна лаборатория, защото работодателите масово тестват работниците си от махалата преди да ги върнат на работа. Шестимата са безсимптомни и ще останат под домашна карантина.

От 154 диагностицирани с Ковид 19 в Ямболска област 105 са на домашно лечение, 8 са хоспитализирани, 26 са излекувани, а броят на починалите продължава да е 15.

Под активна карантина в Ямболска област са 464 души, на 2723 карантината е изтекла.

Директорът на РЗИ д-р Лиляна Генчева коментира за „Делник“, че  вирусът е станал по-малко вирулентен (б. р. предизвикващ заболяване). От две седмици има рязко понижаване на вълната от хоспитализирани пациенти и няма болни в тежко състояние. Безспорен факт е, че вирус в Ямбол има и той циркулира, особено в ромската махала, и няма как толкова бързо да се прекрати действието му. Този квартал продължава да бъде своеобразно огнища, защото неговите жители не спазват дистанция, не носят маски и хигиената им е под всякаква критика, затова и е много трудно да се спре механизмът на предаване в тяхната общност. В същото време е факт и че заболеваемостта сред тях рязко е намаляла, има положителни проби, но те са на безсимптомни пациенти.

Останалата част от населението в Ямбол трябва да осъзнае, че не бива да подценява противоепидемичните мерки, извънредната епидемична ситуация е обявена до 14 юни.

„Вирусът циркулира в Ямбол, ние трябва да умеем да се пазим и да се научим да живеем с него – да носим маски на закрито, да спазваме социална дистанция и да поддържаме строга хигиена“, посъветва д-р Генчева.

Проби от Ямбол се изпращат всеки ден в лабораторията в Стара Загора – едните са от болницата, отделно и РЗИ изпраща проби на положителните, които са под домашно лечение и им изтича карантината. Днес от болницата са изпратени 6 проби и се очакват резултатите.

About the Author :

Leave a reply