Д-р Валентин Вълчев: Натискът към Спешно отделение е огромен

Ямбол, 10.11. 2020 г.

Приветстваме идеята триажът на пациентите да бъде изнесен извън болниците, защото това, което се случва сега, е невероятен натиск и огромно напрежение в спешните отделения, коментира спешният медик д-р Валентин Вълчев, който е и зам.-директор по медицинските дейности на МБАЛ „Св. Пантелеймон“.

Той обясни сегашното положение: „В момента дежурните в Спешно отделение – лекар, две сестри и санитарки се обличат, за да влязат в триажната зона и да прегледат пациент с Ковид или потенциално заразен, преглеждат го, а в това време може да пристигне тежко болен пациент в шокова зала. Екипът трябва да се съблече, има специална процедура за това и когато се бърза и всичко се върши под напрежение може да се сбърка“. Д-р Вълчев допълни, че пациентите идват на тълпи, особено в петък, събота и неделя натискът върху спешните отделения е огромен.

Според него легла в болницата има достатъчно, въпросът е в тях да не постъпват пациенти от страх, а средно тежки и тежки случаи.

3-4 екипа от ЦСМП обслужват Ямбол, но голяма част от пациентите идват и сами, което създава предпоставки за заразяване.

Притеснява ни огромната умора у колегите, особено в Спешно отделение, реанимация, Инфекциозно отделение, Белодробно отделение, Образната диагностика, през които минава пътят та един пациент с Ковид 19, или съмнителен за коронавирус, сподели д-р Вълчев.

Той разясни, че в момента т. нар. триаж се извършва в болницата, за което трябва да се обособят няколко стаи, в които пациентите да лежат, докато изчакват резултатите от PSR-тестовете, а това намалява леглата за пациенти, които наистина имат нужда да се лекуват от заразата.

Той също подчерта, че протоколите за лечение са стандартизирани, терапия има, днес са пуснали спешна заявка за нови дози Рамдисивир, по нищо лечението на Ковид-пациентите в ямболската болница не се различава от това в други лечебни заведения.

About the Author :

Leave a reply