Д-р Валентин Вълчев: Все повече пациенти с коронавирус постъпват в изключително тежко състояние в болница

Ямбол, 17.11.2020 г.

Все повече болни, които постъпват в болницата, идват в изключително тежко състояние, така коментира заместник-директорът по медицински дейности на МБАЛ „Св. Пантелеймон“ д-р Валентин Вълчев фактът за увеличената смъртност при болните с коронавирус – за последните 48 часа в Ковид – реанимацията са починали 4 души.

„Силно се надявам и колегите в доболничната помощ – личните лекари, малко по-сериозно да подхождат към триажа на пациентите си. Да, факт е, че те нямат право да посещават пациентите си, но в крайна сметка и те са лекари като нас“, коментира още той.

Според него областната болница в Ямбол има същите проблеми, каквито имат всички болнични заведения в страната – свръхнатоварен персонал, уморени колеги. „ За съжаление, имаме с положителни тестове вече пет медицински сестри и двама санитари, днес очакваме проби и на двама колеги от Спешно отделение, това силно ни притеснява“, каза още д-р Вълчев. Той уточни, че с леглата се опитват да се справят, изпълнили са изискването да осигурят 20%, така както здравното министерство е поискало – 54 легла са разкрити в Белодробно и в Инфекциозно отделение, има девет реанимационни легла, шест от тях са в Ковид – реанимацията, пет са заетите.

„Големият проблем е, че другите болници от региона не ни помагат достатъчно добре, това е нашето мнение, обясни д-р Вълчев и допълни: „Очертава се сериозен проблем с начина на работа и приема на болни в общинската болница в Елхово. Очакваме управителят на болницата и кметът на Елхово да се намесят по-решително за организацията на работата.  В събота имаше такъв случай – триажът ни беше пълен, а там от 15 легла 10 бяха свободни, линейка кара пациент там, а те не могат да намерят дежурния лекар, това е изключително несериозно. Така както частната болница в Ямбол разкри легла и приема пациенти, надяваме се, така и болницата в Елхово да направи по-добра организация и да ни помага“.

Зам.-директорът припомни, че те са единствата болница, която поддържа спешност в цялата област и затова се опитват да не увеличават леглата за Ковид-пациенти, за да не блокират работата при спешни случаи на другите отделения. Единственото изключение е Специализираната кардиологична болница, която приема спешността по отношение на кардиологията и има отделена стая за Ковид – пациенти.

За да се запази спешността за цялата област, МБАЛ „Св. Пантелеймон“ може да разкрие не повече от 15-20 легла допълнително и то в много краен случай.

Всеки ден постъпват и пациенти, които се налага да изчакват за резултат от PSR-тест и те на практика блокират леглата за пациенти с положителни проби, което се очертава като основен проблем. „Силно се надявам да започнат по-бързо личните лекари да издават електронни направления за PSR – тест, защото това ще ни облекчи много“.

About the Author :

Leave a reply