Д-р Ангел Кунчев: Водата в Ямбол не е годна за пиене

7-d-r-angel-kunchevВодата в Ямбол не е годна за пиене, защото количеството на манган е 4 пъти по-високо от нормите, каза в Ямбол д-р Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор. „Докато ние не се убедим, че водата е абсолютно безопасна, тя няма да се пуска за ползване….Има отделни кладенци, които не отговарят по някои показатели, да кажем в Стара Загора това е мътност, в Ямбол и в Хасково е ниво на мангана, което обаче не крие непосредствени рискове за здравето на хората….Ние сме забранили ползването на такава вода за питейни нужди, но предпочитаме да я има за хигиенни, защото иначе нещата ще станат много по-лоши”, каза още той.

Мътността и високото съдържание на манган са най-рискови за децата. „Рискови са само най-малките деца, затова специално в детски ясли и градини сме препоръчали, по-точно сме задържили съответните кметства да осигуряват по възможния начин – или бутилирана минерална или с водоноски и това вече е факт на много места”, коментира още д-р Кунчев. .

Главният епидемиолог разясни, че наводненията крият риск за заболяване от хепатит А: „Малко по-рисково е по отношение на Хепатит А, тъй като там, където са залети населени места, които няма централна канализация… и се използват септични ями, в тази вода попада всичко, което се съдържа в септичните ями, което значи болестотворни бактерии и вируси. А нас специално ни притеснява вируса на хепатит А, тъй като той е изключително издръжлив на ниски температури, преживява цялата зима в канална вода, на пролет все още е активен и може да предизвика заболяване. Само че неговите ефекти ще се видят след месец и половина два поради дългия инкубационен период от 20 до 40-45 дни”.

About the Author :