Дядо Йоан свирил на флейта в гимназията

IoanВсе още топлият Варненски и Великопреславски митрополит Йоан, роден със светското име Иво Димов в Ямбол през 1969 година, свирил на флейта като ученик. Дядо Йоан, чийто избор бе посрещнат с голяма радост във Варненската епархия, залягал над крехкия инструмент в Политехническа гимназия”Васил Левски”. Той е учил там в музикалната паралелка, но съучениците му не си спомнят по онова време да е бил отдаден на Божието слово.

Голямата промяна станала на по-късен етап и след избора наскоро на Светия синод, в лицето на Йоан Ямбол се сдоби с първия митрополит в историята си.

Запознати припомнят, че от Политехническа гимназия „Васил Левски” излезе още един виден духовник-Инокентий. Той обаче вероятно ще остане в историята на Българската православна църква с оглавявания от него в продължение на няколко години Алтернативен синод. В крайна сметка Инокентий, роден като Иван Стоянов Петров през 1963 г., се разкая и се превърна в Крупнишки епископ. Той бе един от кандидатите за варненски митрополит, но на епархийския избор получи само един глас.

За разлика от скандалната слава на Инокентий, дядо Йоан се ползва с голяма почит и във Варненска и Великопреславска митрополия настана спокойствие.

Борислав Ненов

About the Author :