Дядо Йоан имал драматична любов в Ямбол

IoanНовият Варненски и Великопреславски митрополит Йоан, роден в Ямбол през 1969 година с името Иво Михов Иванов, имал голяма любов като гимназист, казаха за „Делник” съграждани, които помнят чудесно сегашния владика от юношеския му период.
Дядо Йоан, възпитаник на Музикалната паралелка в ямболската гимназия „Васил Левски”, бил почти непрестанно  в регионалната библиотека, където слушал плочи до захлас. Флейтистът обаче изоставял всичко, щом ставало дума за увлечението му по наша съгражданка, която сега е лекар, но ще премълчим името и по обясними причини.
Младата дама и бъдещият митрополит в крайна сметка драматично се разминали. През 1987 година дядо Йоан влязъл в казармата, веднага след това се отдал на религията, нещо, което не било присъщо за него, докато учил в гимназията.
„Беше хубаво, розовобузесто момче, малко пълничко, много възпитано”, припомнят си паметливи ямболлии, които считат, че има връзка между драматичната любов на Иво и постъпването му след това в Духовната семинария и постригването му за монах в началото на ноември 1998 г. в Кокалянския манастир.
След като се отдава на църквата, поведението на Йоан е безупречно, и по тази причина той спечели доверието на епархийските избиратели, а на 22 декември миналата година и Светият Синод го обяви за новия митрополит на Варненска и Великопреславска епархия.

About the Author :