„Дядовата ръкавичка“ – новото премиерно представление на Кукления театър

Ямбол, 31.01.2020 г.

„Дядовата ръкавичка“ е новото премиерно представление на Държавен куклен театър-Ямбол. То трябваше да се състои днес, но заради грипната обстановка, се отлага за 8 февруари, събота, от 11 часа.

„Дядовата ръкавичка“ е добре позната народна приказка по Елин Пелин, но в случая се представя импровизация за куклен театър, приказката е разказана по друг начин – много забавен, игрови, с активното участие на децата в спектакъла, анонсира на брифинг директорът на театъра Елена Дойчева. Постановката е дело на режисьора Съби Събев, който преди години е поставял в ямболския театър, сценография и кукли – Павлина Василева, музиката е дело на Георги Гарчов. Участват актьорите Ангел Попов, Жулиета Николаева, Калина Баракова и Димитър Димитров.

„Дядовата ръкавичка“ е включена в европейски проект в партньорство с община „Тунджа“ за подпомагане общообразователното възпитание и подготовка на деца в неравностойно положение. Възпитанието е в духа и естетиката на кукления театър, сподели в аванс директорът.

Спектакълът е по класически тест на класическа българска приказка. Това, което е различното е самата идея – Дядото не си загубва ръкавичката, а нарочно я подхвърля като един капан за животните, за да види как те ще отреагират, разказа режисьорът Съби Събев. Намирайки тази ръкавичка, те откриват своя нов дом в гората. Всяко едно от тези животни по различен начин отреагира на търсенето на дом. Мишката, понеже е самотна, както ръкавичката, си търси другарче и основната й задача да си намери приятел в гората. След това се появява заекът, който се страхува и поради страха си, намира защита вътре в ръкавичката. Лисицата е представител на елита, който има самочувствието, че навсякъде трябва да присъства – без него не може. Вълкът е от позицията на силния – щом е силен, той трябва бъде вътре в ръкавичката. Мечо е грубият „слон в стъклена менажерия“, който се намърдва вътре и опустошава всичко, цялата ръкавичка се разкъсва. Въпросът, който се поставя, е каква е отговорността на всяко животно към този общ дом, който те са създали и дали трябва да го изоставят, или да го възстановят. Идеята е, че всеки трябва да се отнася с отговорност към общото, нужна е взаимопомощ, а не всеки да мисли за личния си интерес. Това послание е разработено със средствата на игровия куклен театър. Много се разчита на усета за импровизация на актьорите. В случая актьорите от ямболския театър също са добавили свой текст към драматизацията на принципа на комедия дел арте. Спектакълът се допълва и от зрителите. Пиесата завършва с щастлив край. Героите поправят заедно ръкавичката и заживяват щастливо в общия си дом.

В пиесата има много музика – лайтмотив се поява при всяко едно от животните и накрая всички заедно запяват тази обща песен. А очакванията са децата също да запеят с тях – нещо, което не рядко се случва на спектаклите.

Куклите са хубави, традиционни, актьорите са скрити зад паравана на сцената – изобщо класически куклен театър и това винаги радва децата, сподели режисьорът.

Това заглавие е втората премиера за тази година на театъра, който започна с образователния спектакъл „Първобитна приказка“.

About the Author :

Leave a reply