Държавен архив-Ямбол отличи дарители, читатели и приятели

IMG_1847Държавен архив-Ямбол вчера, 8 юни 2018 г., награди свои дарители, читатели и приятели по повод 9 юни – Международния ден на архивите. Наградите връчи началникът на Държавен архив-Ямбол, Светлана Бъчварова в присъствието на служителите в Архива, гости и приятели.

Грамотата “Читател на Държавен архив-Ямбол” за трета поредна година беше за Жечка Ганкова, която през 2017 г. има 103 посещения в читалнята на Архива и е ползвала 698 архивни единици.

За трета поредна година грамотата “Дарител на Държавен архив-Ямбол” беше за Руска Братанова – съпруга на ямболския поет Георги Братанов, направила IMG_1831през миналата година поредното дарение на документи от творческата и служебна дейност на поета. Дарените документи са свързани с дейността на Георги Братанов  като гл. редактор на сп. “Зари”, президент на Балкански клуб на журналистите от масмедиите за слепи и член на международния редакционен съвет на алманах “Висока светлина”, документи по издаването на сборник с биографични материали и сборник с рецензии за творчеството на Г. Братанов с приложени към тях ръкописи, спомени, рецензии, писма; пълните течения на сп. “Зари” за периода 1990-2000 г., книги, издадени о библиотека “Зари”.

През миналата година са направени и други интересни и значими дарения – хората, които стоят зад тях, също получиха грамоти в знак на признателност. Дарен е личният фонд на Недялко Григоров –  учител и началник отдел “Народна просвета”-Ямбол, от неговия внук Петър Григоров.

IMG_1828Иванка Сиромахова, дъщеря на д-р Момчилов, е дарила семейния фонд Момчилови – ценен извор за живота на д-р Петко Момчилов и семейството му.

Високо оценено е дарението от Аршалуйс Оскиян, включващо документи на Културно-просветна организация “Ереван”-клон Ямбол.

Дарението на Станимира Янева представлява документи на Янко Методиев  – хореограф на младежки ансамбъл “Дружба”-Ямбол.

Дарението на Георги Бодуров включва богослужебни и църковни книги.

IMG_1838Дарението на Добринка Касърова обхваща документи от цялостната й дейност като председател на Демократичния съюз на жените-Ямбол; от събирателската й дейност при написването на историята на с. Недялско; документи и снимки на съпруга й Даньо Касъров, снимки на състезатели по борба от Ямболски регион, от работата му като учител в СПТУ “Вапцаров” и като директор на Дом “Юрий Гагарин”.

Грамотата за “Приятел на архива за 2017 г.” беше за Общински детски комплекс. През миналата година съвместно между ОДК и Държавен архив беше реализирана идеята за учредяване на клуб “Детективите. По следите на…” Извършена е изследователска и популяризаторска дейност сред учениците от 5-6 клас, стимулиран е интересът на децата към културно-историческото наследство на Ямболския край.

IMG_1836 IMG_1842

About the Author :

Leave a reply