Държавата се провали с чумата

2111674960Истински провал със справянето с чумата демонстрираха в Странджа и ветеринари, и полиция, а дошлите на пожар министри и висши чиновници още повече замазаха и без това размазаното положение. Ситуацията вече започна да се успокоява – стадото на баба Дора е избито, вероятно ще „клекнат” и стопаните от Болярово, които не допускат ветеринарите да вземат втора проба, за да докажат има ли зараза, или няма, но остава констатацията, че всички разписани мерки срещу болестите досега вероятно са били само на книга, а не реалност, защото сега с очите си всички се убедихме, че реални мерки срещу чумата се взеха подир дъжд качулка.

sddefaultАко хронологично проследим събитията, ще видим, че първата заповед за избиване на животните във Воден е още от 20 юни. Още тогава са разписани мерки за дезинфекция, в района, но те явно не са спазени – дезинфекцирани са само обектите и около тях, но не и всички излизащи извън населеното място. Същото е и с обявяването на следващите огнища – в Крайново, Шарково и Странджа. То се случи на 11 юли, на 12 юли започна избиването на животните, но първата дезинфекция в Шарково се появи едва при идването на земеделския министър в селото на 14 юли и като си замина той тя изчезна. Когато президентът дойде в Болярово в негова чест пътищата в региона бяха завардени от жандармерия, появи се дезинфекцията и започнаха проверките за месо и мляко, но това се случи едва на 18 юли.

1920x1080Т. е. ако наистина заразата беше толкова страшна къде бяха тези власти и техните мерки преди това и защо ветеринарните власти не изпълниха собствените си разписания, които всеки път при всяка болест си пишат на книга, но сега ги видяхме колко ги изпълняват.

Изолираха напълно Шарково, след като цяла България се извървя там, пипаха козичките на баба Дора, снимаха се с тях и разнасяха ли разнасяха, а сега вече никой не може да припари там, ама то вече каквото е можело да се пренесе като зараза, ако изобщо я има, е станало.

Пълен хаос цари и с взетите проби – това доказаха и стопаните от Болярово, които се заинатиха и поискаха да видят документи от първите проби, за да допуснат ветеринарите да вземат втори. В предоставения им протокол се вижда, че са взети и проби от кози, а те нямат кози, първо им казват, че имат една съмнителна проба, а след това им предоставят протокол с две положителни проби. Не могат да им предоставят документ с всички взети от тях проби.

Тотален хаос е и ако се проследят документите – пред различните институции – световна организация и ЕС, държавата отчита различни бройки избити животни. На книга е разписано, че са взети много проби, но след това техният брой изобщо не излиза в представените протоколи.

Така че мерките определено си остават само на книга, но не и в действителност.

Някой нещо се опитва да отчете, вероятно някой и ще спечели нещо, но не е ясно нито кой, нито какво. Лошото е, че в крайна сметка всичко си остава за сметка на хората, които загубиха животните си, поминъка си и препитанието си и нищо не може да им компенсира това, независимо какво ще им дадат като средства.

А държавата в очите на хората пак огелпи всичко и затова никой на никого не вярва….

Диана Иванова

 

About the Author :

Leave a reply