Дъждът създава проблеми в Стралджанско

DSC05984Падналият дъжд през последното денонощие, само в района на Стралджа , около 30 л/кв.м., се превръща в проблем. По информация на Иван Георгиев, зам.-кмет и Илия Илиев, гл.специалист „ГЗ”, които направиха пълен обход на селищата, положението  се усложнява. По пътя Стралджа-Воденичане вода прелива през асфалта, особено в участъка    от Керамичен завод до АМ”Тракия”. В участъка  Воденичане – Палаузово Търнавска река прелива  и усложнява движението по пътя. Във Воденичане има сигнали за наводнени мазета. В  северната част на селото има наводнен участък, много е водата и по  ул. „Дунав” от където  се изтича.

В Лозенец източно от моста р.Мараш прелива, вода е заляла участъка на пътя до заведението „Гъбата”. Другият мост на реката по главния път засега е безопасен. Сериозно е положението  в Зимница където по  пътя   от Петолъчката за  Зимница,  към изхода за Ямбол, двете платна  в селото са пълни с вода. Най-големия водосбор е под моста  на изхода на селото, където шахтите не са в състояние да поемат голямото количество вода. Повъхностните води от двете страни  на шосето се стичат  и увеличават  водосбора.

В района на Джинот  съществува опасност от преливане на два малки язовира. Това превръща в опасен пътя Джинот-Чарган, където в момента се работи за премахване  оградните мрежите  при  преливника и осигуряване постоянен отток на водата. На изхода  за Воденичане   пътя също е залят.  Има преливане  и в участъка Воденичане – разклон Иречеково. Силна вода тече от района на Пистата  към Кабата  край Стралджа, по ул. „Иван Вазов”, но постепенно  се обира от покрития канал в града. Постъпват сигнали за повишено ниво на водата в ромския квартал „Тракия”. Като цяло шахтите в Стралджа се почистват периодично  и засега нормално поемат количеството дъждовна вода. В Атолово от вчера нивото на р.Мараш   е повишено с около метър. От кметството е организирано непрекъснато наблюдение, поддържа се връзка с ръководството на общината. Потенциално опасните язовири в общината са под контрол. Уведомени са концесионерите, които също поддържат връзка с дежурните в общината. Кметовете и км.наместници имат задължението да подават актуална информация за положението във всяко село.

От понеделник до сега падналият дъжд на територията на общинския център е близо 50 л/кв.м. , което предизвиква и затрудненията. Надеждата е дъждът да спре и водата спокойно да се оттече без да създава  допълнително усложняване на ситуацията.

About the Author :