Дъждът не уплаши над 45 хиляди социалисти на Бузлуджа

75Въпреки проливния дъжд, над 45 хиляди и тази година се изкачиха на историческия връх Бузлуджа, за да отбележат 123 години от основаването на социалистическата партия. Разбира се, социалисти от община Болярово също бяха там, начело с председателя на Общинския партиен съвет Атанас Дженков. Част от групата бяха кметове и кметски наместници от населените места на общината, служители на общинската администрация, представителите на младежката организация на социалистите в община Болярово.

Малко преди митинга, проливният дъжд спря и изгря слънце. В това може би социалистите видяха символ на надежда, а новият лидер на левицата Михаил Миков даде ясна заявка от трибуната, че ще води партията към сила, единение и изборна победа. За първи път от тринадесет години партийците посрещат празника си с нов председател. Той благодари за подкрепата на конгреса и заяви,че тази тежка отговорност той ще реализира, заедно с всички, в името на една силна, истинска и представителна Българска социалистическа партия. Бурни аплодисменти предизвикаха думите на Миков, че лявата идея е кауза и не може да има никакъв личен интерес, поставен над нея. „Тогава хората ще ни повярват” – бяха думите му.

72Редом с новия председател, бе и досегашният – Сергей Станишев, демонстрирайки своята подкрепа. Президентът на ПЕС изрази одобрението си за работата на кабинета на Пламен Орешарски, заявявайки, че само за година това правителство направи за народа в пъти повече, отколкото правителството на Борисов за четири години. Той също даде заявка за спечелване на изборите, като подчерта, че през октомври ще е битка за държавата. „Няма как да се бориш с монополите, ако хората, които защитаваш не отидат да гласуват” – заяви той. Колкото и да е било трудно, подчерта той, не са допуснали да се създаде изкуствено банкова и финансова криза. Според Станишев сме свидетели на негласна коалиция между ГЕРБ, президента и ДПС, към която се присъединават и други политически сили. Коалицията е неофициална, каза още той, израз на задкулисието и сделка за икономически и политически сметки за сметка на народа. Левицата, обеща той, няма да допусне те да ограбят България. На тези избори става дума за държавата и за всеки един от нас, заяви още той.

81Накрая лидерът на ПЕС, изказа радостта си,че отново тук са хиляди привърженици на лявата идея. Сподели също, че за него е било чест да е начело на партията, спомняйки си предишните многолюдни събори на историческата поляна. Увери хората, че има кой да ги защитава и да покаже различен път за България, от този на ГЕРБ.

Лора Величкова

About the Author :