Дъждовете намалиха добивите

DSC06265С попарени  надежди за добра зърнена година останаха стралджанските стопани. Бурите и дъждовете с всеки изминат ден променят картината на полето. Ако в първите дни на жътвата кооперациите регистрираха що годе високи добиви и добро качество на зърното, то сега, в непрекъсната надпревара с облаците, комбайните трудно влизат в блоковете и „вадят” по- ниски средни добиви, което сериозно притеснява хората. Според Донка Пенева, председател на кооперация „Съгласие” – Стралджа, почвата  е преовлажнена, машините потъват. „Такава тежка жътва скоро не сме имали! Късаме класовете, зърното пада… А и нафтата много „върви”, което води до допълнително оскъпяване на реколтат”. Обикновено се жъне на парче, там където може. Освен в ечемика техниката се насочва и към подходящи за жътва блокове с пшеница. Само че от пробите не се очакват много добри показатели. „Полето чернее, колкото и да не ни се иска имаме съмнение за качеството на пшеницата”, тревожат се земеделците. В складовете все още няма нищо, направените проби на първите количества пшеница от района на Деветак  се определят като „средна хубост”, никой не смее да твърди дали ще може да се определи повече като хлебна, или фуражна.

Комбайни жънат и в района на Недялско, по високото, там където машините могат да влязат. В Люлин стопаните все още не смеят да тръгнат. Според Андон Христов „ечемикът вече е изтърван, пада и ще загубим от добива”. Рапицата също не е в добро състояние и не допуска жътва.

Ядове, вместо богата реколта,  берат и в  Зимница, където ту почват, ту спират да жънат. Тревогите са много. Ечемикът е полегнал, набит в земята на много места, рапицата в по-голямата си част също е полегнала, тревата изкача над житните култури… Как да е спокоен човек при това положение, питат вместо да дават отговори земеделците. Трудна година! Разбираме ги. Става дума за нашия хляб! И заедно се надяваме природата да „даде ръка” за по-добри жътвени дни.

Надя Жечева

 

About the Author :