Дъжда от санкции за отбора на Ямбол след мача със Спартак Плевен

На заседание, състояло се на 6 ноември, Дисциплинарно-административният съвет (ДАС) към НБЛ наложи редица наказания след двубоя Ямбол-Спартак Плевен от 2 ноември в зала „Диана“ в Ямбол. Глоби в размер на по 100 лева са наложени на двама баскетболисти от отбора на “Ямбол” – на Евгени Иванов за отправяне на неприлични реплики и на Стейвиън Алън – за неприлично жестикулиране.

На Баскетболен клуб „Ямбол“ е наложена санкция от 200 лева за хвърлена пълна затворена бутилка с минерална вода в средата на терена след отсъждането на техническо нарушение срещу Стейвиън Алън от отбора на „Ямбол“. За непристойни скандирания на привържениците на клуба по адрес на съдиите е наложена още една глоба на ямболския клуб – този път от 1000 лева. Отбелязано е, че непристойните скандирания са били повод за прекъсване на играта.

На секретар Елисавета Зуева е наложена глоба в размер на получения за срещата хонорар, както и лишаване от длъжностни права за срок от две седмици за допуснати груби грешки в баскетболната среща. Грешката й се изразява в това, че не е посочила на съдиите на срещата, че след отсъждането на техническото нарушение в третата част на състезателя от „Ямбол“ Стейвиън Алън, е следвало той да бъде дисквалифициран от срещата, тъй като вече е имал отсъдено едно неспортсменско нарушение.

За това, че не е осигурена достатъчна охрана на срещата със „Спартак Плевен“, на БК „Ямбол“ е наложена санкция от 500 лева. В мотивите е посочено, че според доклада на дежурния представител на БФБ охраната на срещата се състояла само от двама охранители от „Община Ямбол“. При прекъсването на срещата и хвърлянето на предмети по терена те не са се справили с въдворяването на ред в залата. Координаторът по сигурността Ридван Ахмедов е седнал в публиката, а при опит на дежурния представител на срещата да коментират събитията, които се случват в залата и недостатъчната охрана, координаторът не е открит за коментар, пише още в мотивите за определената санкция.

На БК „Ямбол“ се указва да приведе в състояние, съответстващо на нормативната уредба, уред за 24 секунди, а именно да отчита десети от секундата през последните 5 секунди на периода 24/14 секунди. Указанието следва да бъде изпълнено в следващия домакински мач на отбора, в противен случай на клуба ще бъде наложена санкция, съгласно чл. 8, ал.3, предложение 2-ро от Правилата.

Санкция отнася и един от състезателите на „Спартак Плевен“ – това е Константин Коев, състезател №12. Той се глобява със 100 лева за отправяне на неприлични реплики.

Част от санкциите подлежат на обжалване пред Арбитражната комисия на БФБ в едноседмичен срок.

About the Author :

Leave a reply