Духовните гробища

Borko_poslПак се почна с истерията около образованието. Не че няма смисъл от притеснение за това колко грамотни, и граматически , и литературно, ще са утрешните строители на  България, и дали са добре с математиката.

Ако първите два учебни  предмета, най-вече литературата, са част от духовността на всяка нация, то пък математиката би трябвало да е важна за технокрацията. Тя, по един или друг начин, носи пари за икономиката.

Ние обаче винаги се сещаме за просветните пробойни, когато корабът е пред потъване. Завчера слушах по радиото  университетски преподавател, и то по български език, който дори не можа да каже как точно се е наричала темата по която са писали учениците.

Но пък упорито повтаряше, че сме в епохата на Фейсбук. Като сме в тази епоха, какво – спряхме да пием да ядем хляб  или да правим любов?

Този набеден университетски човек обаче бе прав в едно –  скуката вони от страниците на учебниците . Пенчо Славейков, един бездарен поет, се учи сто часа, а до съвременната литература така и не се достига. Което е абсурд, след като дори преди 30 лета имаше автори, по-близки до времето ни.

Сега обаче времето става все по-особено – частни уроци, частни, частни… Фунията работи, а  душата си почива, да не се преумори.

Духовните гробища са велика работа….

Борислав Ненов

About the Author :