Духовна среща на художника Владимир Пенев с неговия баща Пеньо Пенев в ХГ „Жорж Папазов“

Ямбол, 10.07.2020

На „срещата“ на художника Владимир Пенев с неговия баща – поетът Пеньо Пенев, присъстваха дошлите на културната проява „Поколения“ в ХГ „Жорж Папазов“. Тя обедини изложбата на художника Владимир Пенев – „Пътеки“ и представянето на новото библиофилско издание на поезията на Пеньо Пенев „Аз, глас и съвест на епохата“, илюстрирано с негови творби. И двете прояви са посветени на 90-годишнината на Пеньо Пенев, която се навърши на 7 май тази година.

Владимир Пенев беше лаконичен в думите. „Пред вас е една изложба, за която дълго време събирах смелост да я представя. Това са картини, които са вдъхновени от прочита, който аз съм направил на любими негови стихове. „Пътеки“, „Епоха“, „Тъжна неделя“, „Поръчение“ са само названия на моя превод на живописен език на неговото творчество“, каза той  и искрено се обърна към присъстващите: „Благодаря ви, че присъствахте на тази среща, която аз имах с моя баща“.

Изложбата е не само впечатляваща с въздействащите творби на автора, но и със симбиозата между поезия и изобразително изкуство. До част от творбите са поставени стихотворенията, които са предизвикали тяхното създаване, като те са озаглавени по един и същи начин. Така прочитайки стихотворението всеки може да види и усети как синът е претворил в платното си поетичните идеи на баща си.

„Духът на поезията на Пеньо Пенев е въплътен в творчеството на Владимир Пенев“, изтъкна в представянето на изложбата издателят Иван Гранитски. Той направи анализ на представените творби (б. р. пълният му текст публикуваме отделно) и подчерта, че неговите картини не крещят, те шепнат, но шепотът им е оглушителен, повече от крещене. Според Иван Гранитски Владимир Пенев е поет художник. „Неговите картини са поетически въздишки, ноктюрни, рисувани не с думи, а с багри, форми, нюанси. Бащата, големият поет на епохата Пеньо Пенев е в духа, в творчеството, в наследството на сина Владимир Пенев“, каза още той изтъквайки, че Пеньо и Владимир Пеневи се нареждат сред най-знаменитите двойки роднини в българската култура.

За поезията на Пеньо Пенев говори председателят на Съюза на българските писатели Боян Ангелов, който присъстваше на проявата в Ямбол. „Българските писатели са духовното олицетворение на планинските върхове в България, нито един от тях не е еднакъв и нито един от тях не може да се съразмерва с някого другиго“, каза Боян Ангелов и заяви: „ Аз дълбоко вярвам, че Пеньо Пенев е един от най-високите върхове на българската литература. Само на 29 години той се разделя с живота, защото е вярвал в едни идеали, които са предадени от някои хора. Днес е лесно да се тълкува, че той е жертва на социализма. Той е жертва на тези мижитурки, на тези службаши, които винаги във всяко общество намират своето място, за да могат да се ширят в някакви огромни апартаменти заедно със своята котка или със своята мишка“.

Боян Ангелов допълни, че Владимир Пенев не е от тези дечица, израснали под крилото на своя баща. „Той остава сирак и със своя талант успява да докаже и да развие творческия заряд, получен от своя баща. Тези картини са продължението на творчеството на Пеньо Пенев“, заключи председателят на Съюза на българските писатели.

Организатори на стойностната културна проява „Поколения“ бяха община Ямбол, Издателство „Захарий Стоянов“, Съюзът на българските писатели, Дружество на писателите – Ямбол и Художествена галерия „Жорж Папазов“. Изложбата може да бъде видяна в галерията до 25 юли.

About the Author :

Leave a reply