Духовият оркестър посвети концерт на Дико Илиев

SAM_2850Ямбол, 17.02.2018 г.

С концерт Ямболският духов оркестър отбеляза 120-та годишнина от рождението на Дико Илиев – създателят на жанра хора за духови оркестри. Събитието се състоя в петък, 16 февруари вечерта, в Синия салон на читалище „Съгласие“.

Концертът започна със самостоятелни изпълнения на Духовия оркестър под диригентството на Васил Шейтанов. Прозвучаха Сюита от  български възрожденски песни от Христо Тонев и микс от популярни мелодии.

Във втората част на концерта се включи гост-солистът Росица Бояджиева- флейта, а първото й изпълнение,, съвместно с Духовия оркестър бе прекрасното „Адажио“ от Албинони. Преди това водещият – актьорът Кольо Пехливанов, представи творческата SAM_2867биография на флейтистката. Тя получава магистърската си степен в Академията за музикално и танцово и изобразително изкуство в Пловдив. Защитава докторат по музикознание в НБУ.

Работи в Духовия оркестър на родния си град Добрич, солист и първа флейта на „Симфониета дел арте“ в Австрия, на конкурса „Нитрианска лютня“ в Словакия, член на Европейската асоциация на музикалните конкурси за младежи. Съучредител на уникалния за България дует флейта и туба. Концертирала е със солови и камерно-ансамблови изяви с разнороден по стил репертоар в България, Русия, Германия, Швейцария, Австрия, Унгария и Словакия. Нейни записи притежават Rai uno, БНТ, БНР, радио Варна. Лауреат на първа награда от „Music World 2001”, Италия, на “Сребърна лира” 2010 и “Златна лира“ 2013 от СБМТД, както и на Годишната награда за музика – 2009  и 2010 на Комисията за духовно развитие на Община град Добрич. Заместник-председател е на Съюза на българските музикални и танцови дейци.

SAM_2869 SAM_2862 SAM_2853

About the Author :