ДТ „Невeна Коканова” подготвя три премиери за есента!

???????????????????????????????На 20-ти август ДТ „Невена Коканова” започва репетиции на поредното ново заглавие в репетоара си.  Един от най-интересните и нашумели режисьори в момента – Петър Денчев избра за нашия театър  „Различният” от Алексей Слаповски.  Авторът е един от най-успешните съвременни руски драматурзи.  През 1990 година е поканен в  САЩ, в Център „Юджин О’Нийл ”, откъдето тръгва световната му популярност. През 1994г. получава  първа награда от Европейския конкурс за пиеси в Касел, Германия за пиесата му „Моята вишнева градинка”, която е поставяна в Германия, Франция, Швеция, Австралия, Финландия, Полша и др. Повечето от пиесите на Алексей Слаповски са трагикомедии или, както той определя  жанра на една от тях – комитрагедия.  Слаповски смята, че театърът, освен че е длъжен да предизвиква ума и съвестта, да шокира, да поучава и скандализира… е длъжен да доставя радост. Това всъщност е главният принцип на драматурга Слаповски. Героите му винаги са в търсене на собстването  АЗ, опитват се  да разберат кои са всъщност, какво се случва с тях тук и сега. Но в търсенето на различни варианти и ситуации, в смяната на една маска с друга и на една роля с друга винаги присъства карнавалната природа на театъра, която е много важна за драматурга.

Петър Денчев  завършва режисура за драматичен театър в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“ през 2010 г. Заедно с режисьорските си постижения още в Академията той успешно развива и писателската си кариера. Неговият разказ „Малакоф, искам да остарея“ е един от двата наградени на конкурса „Екстаз“ на сп. „Алтера“ (2006). С романа си „Тъй, както мъж целува жена, която обича“ печели конкурса за нов български роман през 2007 г. Негови спектакли („Смъртта и Дяволът“, „Схватки“ и „Слугините“) са участвали на различни театрални фестивали в Сърбия, България и Косово. Последните му театрални проекти са „Карнавал“ от Жорди Галсеран (ДТ „Гео Милев“ Стара Загора, 2012), „Медея“ по Еврипид /ДТ „Сава Огнянов” Русе/, „Морски  пейзаж” от Едуард Олби  /НТ „Иван Вазов”/.

В разпределението на „Различният” режисьорът се е спрял на актьорите  Димитър Димитров, Даниела Райчевска, Яна Бобева и Мариана Бонева. Сценограф  е младата, но успешно представилата се  в „Бурунданга” – Радостина Тодорова. Премиерата очаквайте през първата половина на октомври!

Продължава работата и по стартиралото в края на юни българско заглавие! Популярният и обичан актьор, режисьор и професор от НАТФИЗ Атанас Атанасов репетира с трупата ни пиесата на Никола Русев – „Писмата” . По нея е направен един от най-добрите филми в българското кино – „Щурец в ухото”! Никола Русев  е не само драматург и сценарист, а и режисьор. Завършва ВИТИЗ през далечната 1955 г. в класа на проф. Г. Стаматов. Работил е като режисьор в Радио София, в Театър Българска Армия, в НДТ „Сълза и смях”. Сред пиесите и сценариите му за филми са „Старчето и стрелата”, „Я колко макове” , „Юнаци с умни калпаци”, „Русият и гугутката”, „Щурец в ухото”, „Роялът”. Любопитното в творчеството му е интересът към характерността в изображението на хора, нрави, език, социална среда, към поведението на човека в неговата обикновеност. В средствата си той умело използва и драма, и гротеска, и фарс, но най-важното е, че  винаги поставя на изпитание нравствената цялост на своите персонажи.

Проф. Атанас Атанасов  със сигурност няма нужда от подробно представяне, защото е добре познат на българската публика. Играл е във всички софийски театри, в киното и в телевизията  и  ще си позволя да изброя само част от  наградените му  роли, за да добием представа за неговото значимо присъствие в нашия културен живот -„АСКЕЕР 2008”  за водеща мъжка роля в „Шведска защита”, МГТ „Зад канала”, „АСКЕЕР 2012”  за поддържаща мъжка роля в „Хората от Оз”, Театър 199. Номинация на САБ „ИКАР 2014” за поддържаща мъжка роля в „Хората от Оз”, Театрър 199. Номинация на САБ „ИКАР 2007” за поддържаща мъжка роля в „Английската любовница”, ДСТ „Ал. Константинов” . А  по-значителните му роли в киното и  телевизията са в: “Характеристика” – реж. Христо Христов,”АкаТаМуС” – реж. Георги Дюлгеров, “Емигранти” – реж. Ивайло Христов,”Дом за нашите деца” – реж. Неделчо Чернев, “Църква за вълци”, реж. Николай Ламбрев, „Четвърта власт”, реж. Ст. Радев.

Радваме се, че проф. Атанас Атанасов вече опозна добре трупата ни по време на репетициите на  „Бурунданга”, че видя потенциал и ни се довери да направим заедно пиесата на Никола Русев за първи път в страната! Сценограф на спектакъла ще бъде младата, но вече утвърдила се художничка Пламена Дичева, а в ролите ще видите Милен Каракамушев, Георги Ружичка, Волен Митев, Цветелина Кънева и Пламен Петков.

Пред премиера е и най-новото заглавие за малките ни зрители „Приключенията на Чиполино”.  Над  приказката на Джани Родари вече приключват работата си  режисьорът  Атанас Жеков /Кроко/ и сценографката Радостина Тодорова. Вълнуващите приключения на малкия Чиполино  и неговите приятели, които се опълчват срещу несправедливостта и алчността са пренесени на сцената  ярко и интересно,  представени са с много музика и невероятни костюми и със сигурност ще  станат любими на децата!

За  ДТ „Невена Коканова” активната работа не спира през лятото. Макар и да няма представления, подготовката  на бъдещите спектакли, тече  усилено. Затова се надяваме и вярваме в един плодотворен и добър есенен сезон,  както за трупата, така и най-вече за нашата публика!

About the Author :