Другарският съд елиминира бившия ямболски депутат Кристиян Вигенин

вигенинБившият ямболски депутат Кристиан Вигенин бе елиминиран от висшия етаж на БСП, след като на заседанието на лявата партия, известно още като пленум на истината, той бе изваден от Изпълнителното бюро.

Официално никой от БСП не оповести защо сатърът падна върху бившия министър на външните работи в правителството на Орешарски, но отдавна бе факт лютото недоволство сред членовете на модерната лява. Големият грях на Вигенин бе в позицията му относно санкциите, наложени на Русия. Ексдепутатът от Ямбол тогава прие курса на Брюксел и на САЩ за крути мерки спрямо Кремъл, и така удари червените избиратели директно в сърцето.

Роденият в София Вигенин бе спуснат от „Позитано” 20 за водач на листата на БСП в 31 Ямболски избирателен район. Тогава из България вървеше лява вълна, която доведе до четири от петте мандата за парламента в Тунджалъка за столетницата. Това се писа като голям актив на тогава едва 30-годишния Кристиан Вигенин, на който бе извадена на показ ямболската връзка. Тя е по линия на майка му, родена в село Бояново. Имаше спомени от детството, през което бъдещият външен министър вдигал прах по улиците на елховското село, както и други истории, целящи да покажат, че Вигенин е от нашия край.

На пленума на истината, състоял се през уикенда, се появи и друг ямболски кадър, Росен Карадимов. Той пък бе депутат от Ямбол на първите избори, когато взе повече гласове от популярния детски лекар Сотир Терзиев. Д-р Терзиев бе кандидат от СДС и член на социалдемократическата партия още от 40-те години на миналия век.

Карадимов бе сред най-близките хора на премиера Станишев, като действаше в сянка. Росен Карадимов изчезна преди доста години от родния град, за него се знае, че обича лова, но стреля по дивеча из Северна България. В Ямбол бил преди много време, твърдят съседки на семейството, тогава поставил паметна плоча на апартамента, за да се помни, че в него е живяла майка му д-р Калина Карадимова.

На нейно име през 2013 година бе кръстена улица, факт, който се прие нееднозначно в Ямбол.

About the Author :