Драстично поскъпване на междуселищния транспорт, фирмите увеличили цените след едностранно уведомяване на община Ямбол

DSC01748Превозвачите са увеличили драстично цените на междуградския транспорт от 1 февруари след едностранно уведомяване на община Ямбол, в с която имат сключен договор за осъществяване на превозите, съобщи на редовния брифинг в понеделник кметът на община „Тунджа” Георги Георгиев. Договорът е от 2007 г., анексиран е два пъти с по една година, а последният анекс ще приключи през август 2019 г. При сключването му цената е била 4,9 ст. на километър, тя не е увеличавана от 2009 г.

Самото увеличение е от 20 до 70 % или в реални цифри – от 20 ст. за близките дестинации, до 3,50 лв. за по-далечни. Например, за с. Победа досега цената е била 1,50 лв., сега е 2,50 лв., за Овчи кладенец цената скача от 4,50 лв. на 7 лв.

Община Ямбол не е уведомила нито община „Тунджа”, нито община Стралджа, чиито населени места са засегнати от увеличението. Кметът на община „Тунджа” не е успял да се свърже с колегата си от Ямбол, въпреки направените опити.

Още от петък хората по селата започнаха да недоволстват от високите цени и търсят помощ от общината. Нямаме преки възможности да влияем на превозвачите, защото те нямат договор с нас, но ще се опитаме да проведем срещи, за да потърсим решение и да се опитаме да защитим интересите на хората, коментира кметът на община „Тунджа” Георги Георгиев.

Той е поискал от областния управител да инициира среща между кметовете на Ямбол, „Тунджа” и Стралджа, а в сряда от 10 ч. в община „Тунджа” ще се проведе среща между кметовете на населени места от общината с превозвачите, които са трима – „Дичони”, „Чапъра” и „Джи Ен Си Транс”.

Според ръководството на общината цените на превозваческите услуги са увеличени драстично и те няма да бъдат според възможностите на хората от общината, затова са и основателни техните искания за протест, но общината ще се опита да бъде посредник между хората и превозвачите, за да се постигне някакъв компромис.

About the Author :

Leave a reply