Драматично-куклен театър “Васил Друмев” – Шумен, гостува в град Ямбол на 28-ми март с комедията „Бурунданга”

Ямбол, 07.03.2023 г.

Драматично-кукления театър „Васил Друмев”– Шумен, гостува в град Ямбол на 28-ми март, от 19:00 часа – билети се продават на касата на театъра, с комедията 

„БУРУНДАНГА” ОТ ЖОРДИ ГАЛСЕРАН

Превод: НЕВА МИЧЕВА
Режисьор: БЛАГОЙ БОЙЧЕВ
Сценография: ВАНИНА ЦАНДЕВА
Участват: СВЕТЛИН ИВАНОВ, КАТРИН ЛАЛОВА, НИКОЛА ОРЕШКОВ, АЛЕКСАНДРА МИХАЙЛОВА, АНТОНИЯ ВЕЛЕВА

 Това неразбираемо наименование всъщност представлява серум на истината. Това е дрога, от която толкова ти „скача“ самочувствието, че нямаш нужда да лъжеш. След като действието спре, не помниш нищо. Идеално начало за една романтична комедия, както определя жанра самият автор.

Едно момиче, студентка, която учи в Барселона, попада в крайна ситуация. Разбира, че е бременна. Но има проблем – не знае, дали да задържи бебето, защото не е сигурна, че момчето, от което е забременяла, наистина я обича. На помощ идва нейната съквартирантка – предлага бурунданга.

Обаче използването на тази дрога не е безопасно. Да знаеш тайните на някой, предполага да разбереш неща, които не трябва да знаеш. Защото как ще реагираш, ако се окаже, че човекът, от когото си бременна, не само е спал с друга жена, ами е съратник на терористична организация ЕТА. А ако освен това той доведе член на тази групировка у дома и ако се окаже, че има отвлечена жена у вас?

Е, ако искаш да знаеш тайните на другите, трябва да си подготвен да се справиш и с тази ситуация. А това се оказва много трудна задача, особено когато очакваш дете.

Какво е усещането да знаеш тайните на другите?

Бурунданга е дрога. Но е дрога не само за този, който я приема. Тя е още повече дрога за този, който я предлага. Да знаеш тайната на другия, без той да подозира; да чуеш случаен разговор и да задържиш слуха си; да се зачетеш в дневника на някой, без той да знае; да гледаш сериал „за домакини“ – тайните на другите са толкова привлекателни.

Тайните ти дават усещане за власт и сигурност и чувството, че можеш да контролираш ситуацията. Това наистина увлича. Но далеч не е безопасно. Особено когато се отнася до хора, които обичаш. Защото каквото и да разбереш, трябва да можеш да простиш.

Ето затова и авторът на пиесата казва, че онова, което ни спасява, е любовта. Очевидни работи. А още по-очевидно е, че любовта не иска да знаеш тайните, а просто да вярваш на другия.

About the Author :