Драмата с евтаназираните животни в Шарково от първо лице

DSC0607231 животно по-малко са протоколирали ветеринарите, евтаназирали 800-те животни във фермата на Димитър Панайотов от с . Шарково. Той и съпругата му Дочка са сред най-пострадалите, защото тяхното стадо е най-голямото сред евтаназираните.

В него е имало 8 положителни проби, но според собственика животните му не са били болни, защото сред тях не е имало смъртност. Ветеринарите са му казали, че могат да консумират месо и мляко след термична обработка.

Той не може да определи откъде е дошла заразата, за него версията за нелегална търговия с животни от Турция е абсурдна. „Докато нямаше мрежа, тогава не сме го правили, а сега е абсурдно, защото през оградата не могат да се прекарат животни”, категоричен е мъжът.

DSC06095Димитър не може си обясни откъде са дошли тези 8 положителни проби. „През мен са минали всички болести, първо ни хвана антракс, след това син език и ни изредиха всички, но досега са ни унищожавали само болните животни, другите са минавали имунизация и не е имало такова избиване”, допълва той. При болестта син език са му умъртвени стотина животни, но сега не може да преживее мисълта, че е загубил всичко.

На въпрос в какво упреква ветеринарите Димитър отговаря: „Няма никакъв контрол. Идват, влизат, избиват, нито сме преброили животните, нито са ме пуснали до базата да видя какво товарят, колко овце са избили, колко трупа са качили, колко са погребали, аз не знам. А сега не излизали 31. Добре на какво основание няма да излизат, като преди месец ние с личния доктор сме ги хващали, животно по животно сме ги описвали марка по марка и сме ги заявили, а пък агнетата колко са хич не сме ги писали”.

DSC06099„ От 21 юни, като ни вземаха пробата, почти месец не са умрели, ни овца, ни коза”, казва Димитър Панайотв в защита на тезата си, че не вярва в болестта по животните.

Димитър не може да прогнозира кога ще бъде възможно да възстанови стадото си: „Аз 22 години го правя това стадо, преди това 15 години гледах и крави, и телета. За 22 години стигнах до тези бройки с много труд и много усилия, много лишения, но сега не виждам как може да стане това и да се възстанови толкова бързо, а и няма да мине лесно травмата”.

Новините, че животновъди от страната са готови да даряват на засегнатите ферми Димитър коментира буквално през сълзи: „Аз да го възстановя това стопанство трябва да взема овце поне от 100 ферми, ако ми дадат по 5 животни стават 500, а да вземеш от 100 ферми по 5 животни трябва да обиколиш цяла България, а и не всеки ще е съгласен да дарява”.

Заради овцефермата са теглили кредит от половин милион лева и след евтаназията не знаят как ще го плащат. Димитър не вярва нещо от кредита му да бъде опростено или поне да има гратисен период, защото банките си искат тяхното. По кредита има застраховка, но тя не предвиждала риск от чума и накрая той пак ще е принуден сам да покрива всички рискове.

За самия кредит той разказва, че го е разделил годишно на 3 големи вноски по 15 000 лв. – след април и май, като продаде агнетата погасява двете, а през август, като ожъне слънчогледа, плаща третата. Останалите месеци плаща по 800-900 лв. Отделно заради животните се принудил да купи земя и теглил заем от 100 000 лв. и за него плаща по 1800 лв. на месец. По кредита му остава да плаща още 3 години.

Във фермата той е осигурявал работа на трима постоянни работници, а други трима – четирима са му помагали сезонно.

Димитър е убуден, че не може животните му да са заразени с храната, защото я купува от фуражния цех в Елхово. Местността, където пасат овцете от Шарково, е близо – само на километър – два, до пасището на с. Воден, където първо са открити положителните проби. Има и диви животни, които се движат и може и те да са пренесли заразата.

От казармата до ден днешен не съм останал без животни, разказва Димитър, макар да е работил и държавна работа, той винаги е отглеждал домашни животни. В момента заедно с овцете гледа и крави – миналата година е взел няколко млади юници, които са се отелили и сега има близо 50 животни, но „каква е гаранцията, че догодина няма да измислят и някаква болест по тях”, с болка споделя той.

Хората си спомнят какви мерки са взимали преди ветеринарните власти при болести по животните – имало е войници с оръжие да охраняват селата, а сега направили дезинфекция заради земеделския министър, а след това и за президента, иначе не е имало никакви дезинфекционни мерки.

„Това не е чума, те самите животни си го показват, как да им вярваме. Аз съм денонощно с тях, тази база от 10 години я правя, аз не съм си спал при семейството, все съм там при животните, там ставам, там лягам и ги познавам. Зимата – месец два, като започнат да се агнят, все съм при тях, защото ако на едно животно като се роди не му настояваш първите два – три дни, хвърляш го. Отглеждал съм ги агнетата от съвсем мънички. Имало е нощи, не съм мигвал цяла вечер”, разказва Димитър и не вижда как ще продължи напред, защото протестите ще свършат, хората ще се разотидат, но техният проблем ще остане….

Диана Иванова

About the Author :

Leave a reply