Дражево празнува Илинден

DSC07873Дражево и тази година спази традицията да празнува на Илинден – денят, когато православната църква почита паметта на Свети Пророк Илия, защото на светеца е кръстен и храмът на селото, изграждан в продължение на 7 години.

Днес храмът е готов изцяло отвън, но все още остават довършителните работи отвътре, които не са малко.

DSC07874В двора пред храма се събраха хора от селото, за да бъде отслужена света литургия за здраве и благоденствие на всички. Гости на празника бяха кметът на община „Тунджа” Георги Георгиев, неговият заместник Станчо Ставрев, секретарят на общината Андон Кръстев, общински съветници и кметове от общината.

Отец Георги отслужи литургията и благослови наречените курбани за здраве на цялото село.

DSC07879„В Дражево се изгражда един от най-красивите християнски храмове в нашата община, хвала на всички, които с нещо са допринесли църквата да има този вид” каза кметът на община „Тунджа” Георги Георгиев и подчерта, че остава още не малко за нейното довършване.  Той изрази увереност, че няма да е далеч моментът на освещаването, като се ангажира да внесе в Общински съвет предложение общината да вложи средства за оформяне на пространството около храма, което е около 30 000 лв. според изготвения проект.

DSC07877 „Призовавам всички, които милеят за църквата в Дражево, да направим всичко възможно с лични усилия, парични и материални дарения да довършим храма, обърна се към присъстващите тунджанският кмет.

 

 

DSC07897„Ние в Дражево бяхме лишени от двата основни храма на духовността – имаме училище, но нямахме читалище и църква. С много труд, много настояване, благодарение на община „Тунджа”, ние вече имаме читалище, доизградено изцяло с общински средства. Сега остава да довършим третия духовен храм – църковният”, развълнувано  се обърна към хората кметът на селото Тодорка Фотева. Тя припомни, че първата копка и полагането на основния камък е направено на 30 юни 2007 г. и каза: „Горда съм с вас, че досега дражевци са дарили над 30 000 лв. за храма, а сметката на изграденото досега вече е 150-160 хиляди лв. без труда и дарените материали”.

 

DSC07895Тодорка Фотева отправи апел към ръководството на общината, към общинските съветници да бъде подкрепена тяхната молба за помощ за довършване на храма, обърна се към всички с призива: „Нека всички се хванем за ръце и направим необходимото на следващия Илинден да е по-различен, а ние ще обвържем и празника на селото с храмовия празник”.  Кметът на селото изрази надежда, че през 2016 г. ще празнуват годишнина от създаването на Дражево, а началото на пхразника ще даде камбанният звън на готовата църква „Св. Пророк Илия”.

DSC07880 DSC07893DSC07911 DSC07914 DSC07923 DSC07931 DSC07850 DSC07932

About the Author :