До 50 човека на ден преминават през безплатните прегледи на костната плътност в Ямбол

IMG_7178Безплатни прегледи на костна плътност с цел ранно диагностициране и превенция на остеопороза провежда в Ямбол от днес, 25 февруари, до края на седмицата – 1 март 2019 г. фондация АДРА съвместно с БЧК. Графикът е запълнен изцяло, вече се водят предварителни разговори за втора серия прегледи през лятото или есента.

Фондация АДРА  е международна, създадена е да се грижи се и реагира при масови бедствия и аварии. Все повече обаче тя работи по социални проекти. АДРА-България има опит и специалисти за осъществяваните в Ямбол прегледи за костна плътност и ранна превенция на остеопороза. Разполага с две линейки, в едната специалист преглежда ЕКГ, във втората линейка има остеоденситометър за костна плътност и ехограф с доплеров ефект, цветен. „Преглеждаме също така дихателен капацитет, IMG_7165кръвно налягане и т.н. Имаме и други проекти съвместно с различни общини – напр. в Кюстендил сме настанили 20 бездомни семейства, в Ямбол за последно бяхме по проекта “Деца помагат на деца“, информира Симеон Гугутков, мениджър проекти към фондация АДРА.

Ако апаратът констатира остеопороза, нашата цел е пациентът веднага да бъде препратен при специалист. Издава му се принтирано извлечение, където състоянието му е описано като графика, цвят и коефициент на изтъняване, за да може специалистът като го види, да знае как да реагира и как да процедира по-нататък, поясни гостът. Днес до обяд бяха прегледани около 20 човека.

IMG_7168В рамките на тази седмица с необходимото внимание могат да бъдат прегледани между 40 и 50 човека на ден, уточни той. „Когато се види показанието от принтираното изследване, понякога трябва да се направи по-деликатна консултация, ако новината е по-лоша – да се съобщи  на човека, че той трябва да бъде видян от специалист. Понякога предписваме и хранителен режим. Хубаво да се знае, че хапчетата не поддържат хората, храната е тази, която поддържа, която регенерира кости и помага“, бе категоричен специалистът.

Той подчерта, че за костите еднакво важни са двигателният и хранителният режим. Въпреки че старата школа лекари препоръчва млечните храни, това донякъде е така, казва Симеон Гугутков. „Бих искал да сложа един голям акцент и на растителните храни. Номер едно в съвременната наука, подчерта той, това са ядките, особено сурови. Ако дразнят стомаха, изкисват се 6-7 часа в студена вода, хвърля се водата – ядките са много добри растителни средства, които регенерират кост. Номер две са бобовите храни, наричат се още фитоестрогени, защото те съдържат най-близкия аналог в природата до женския полов хормон естроген. Това са боб, леща, нахут, соя, грах. Когато не дразнят стомаха, в пременопауза и менопауза са много препоръчителни като хранителен режим. Като номер три бих искал да препоръчам броколи, зеле. Те са малко по-тежка храна, но са тежка, защото имат много хубави фибри. Това също регенерира много добре костите. Знам, че броколито има малко различен вкус, не всеки го харесва, но имайте пред вид, че е уникално добро. Разбира се – спанак, зеленолистни, репички, краставици – все що е зелено, е много добро. Същото мога да кажа за домашно кисело мляко – там, където е истинско, има живи организми в него и разбира се, добрата стара рибка.”

About the Author :

Leave a reply