До 2021 г. „Юнион Ивкони” държи всички линии на градския транспорт

DSC09742До 2021 г. превозваческата фирма „Юнион Ивкони” ще вози по всички линии на градския транспорт в Ямбол. Оказва се, че на 17 май 2017 г. фирмата е подписала с община Ямбол договор и за 9-те линии от градския транспорт, най-важните от които са 2,5, 16 и 18, за които беше спечелила обществена поръчка още през 2015 г., но отпадналият превозвач „Ямбол бус” обжалва пред Комисията за защита на конкуренцията и пред Върховния административен съд. Другите линии от градския транспорт – 1,20 и 25, фирмата спечели още през 2011 г.

Припомняме, че в края на миналата година стана ясно, че депутатът от ГЕРБ Ивайло Константинов е съсобственик на фирмата, но той напусна парламента след като техен автобус се преобърна в ямболския участък на автомагистрала „Тракия” и пострадаха 17 души. Друг съсебственик във фирмата е синът на депутата от ДПС Рамадан Аталай – Ревин, така че политическият гръб на фирмата е по две линии.

DSC09929Ямболският представител на фирмата съобщи, че още през пролетта на миналата година в Ямбол са пуснати за употреба 13 по-нови автобуса, които са с екологичен стандарт на изпусканите вредни емисии Евро 4.  Те са на 8-9 години и реално е трудно да се каже, че са нови, но видимата им разлика с грохналите и разпадащи се зелени автобуси е, че са бели и малко –по-малко ръждясали. Общо автопарка на фирмата, с който изпълнява линиите по целия градски транспорт в Ямбол е 25 автобуса, от които 13 са по-нови, а 12 са от по-старите зелени и ръждясали автобусни коли.

Самата обществена поръчка за 9-те автобусни линии имаше прогнозна стойност от 2,7 млн. лв., но плащането от страна на общината става чрез компенсации за превоз на пътници, които ползват безплатен или намален транспорт и получаване на субсидии от държавния бюджет, регламентирани от Наредба, приета с ПМС №163 от 29.03. 2015 г.

Фирмата „Юнион Ивкони” спечели обществената поръчка с цена на билета от 90 ст. и  макар че има разрешение от общината да го увеличи с 20 ст. още от юни 2017 г. , все още явно не смее да повиши цената на билета, но вероятно и това ще стане.

Според договора са планирани и неустойки, ако изпълнителят го нарушава. 200 лв. е санкцията за пропуснат курс; 100 лв. – за отказ да се превози пътник, който има право на безплатно или намалено пътуване или когато автобусът не спре на спирка по маршрутите; 50 лв., когато автобус тръгне със закъснение от 1 минута от началната спирка, и по 10 лв. за всяка следваща минута закъснение, но кой знае защо в договора е записано и че плюс минус 2 минути не се смятат за закъснение, предвижда се и 20 лв. санкция за всяка минута отклонение от разписанието.

Друг е въпросът обаче колко община Ямбол като възложител по договора за обществен превоз реално следи как се изпълнява той, след като хората продължават да бъдат недоволни от градския транспорт в града. Защото, ако тя контролираше редовно, вероятно и проблемите щяха да са по-малко.

Трудно може да се намери пътник, който да е доволен от транспорта в Ямбол. По-младите недоволстват, че автобусите са стари, студени, с много малко седящи места. Освен това те твърдят, че не се спазва разписанието, че автобусите минават по няколко един след друг, а след това дълго време няма никакъв и че е увеличено времето, през което минават.

По-възрастните пътници се оплакват, че автобусите са много неудобни, високи и трудно могат да се качват без чужда помощ в тях. Всеобщо е мнението, че автопарка в Ямбол е изключително стар и дори хората си мислят, че това са автобуси, „изхвърлени” от други градове, а ние в Ямбол се явяваме едва ли не като морга за стари автобусни коли.

Масово хората твърдят, че проблемите с градския транспорт продължават, а услугата не се е подобрила по никакъв начин. Не бива да забравяме, че точно удовлетворението на гражданите е най-верният критерий за качеството на обществения превоз в Ямбол.

Диана Иванова

 

 

 

 

About the Author :