До 20 юни събират оферти за доизграждане на болничния комплекс

chМБАЛ „Св. Пантелеймон” обяви обществена поръчка за избор на изпълнител за доизграждане на болничния комплекс. До 20 юни ще се събират оферти, а отварянето им е планирано за 21 юни в самата болница.

Обявената прогнозна цена е 22 250 000 лв. без ДДС, но с данъка ще достигне 26 700 000 лв. В обществената поръчка е заложено доизграждането на блок 2, който е основната болнична сграда с главното приемно фоайе на болницата. Сградата включва операционен блок за цялата болница, отделения „Образна диагностика”, „Трансфузионна хематология”, „Акушерство и гинекология”. В сутерена ще се намират зоните за стерилизация и дезинфекция, а блок 1 е стационарен блок с болнични отделения с 250 легла, административно-стопански блок, клиничните лаоратории и консултативно-диагностичния блок. В обществената поръчка не се включват ниво приземен етаж (б. а където вероятно ще бъде Спешно отделение, но то ще се изгражда по друг проект) и етаж 11 и 12.

В обявлението за обществената поръчка не е посочен срок на завършване на обекта. На този етап не е ясно колко време ще е необходимо да приключи обществената поръчка и да бъде избран изпълнител, да не говорим, че нещата могат да се проточат с месеци, че и година, ако има обжалване.

На 8 май Министерски съвет прие решение за даване на съгласие за извършване на парична вноска в капитала на „Многопрофилна болница за активно лечение „Св. Пантелеймон“ – Ямбол“ АД – Ямбол. Предвижда се капиталът на лечебното заведение да бъде увеличен с парични вноски в размер до 27 000 000 лв. за периода 2019 – 2021 г.

Съобщено беше, че увеличението на капитала ще се извърши чрез издаване на нови акции, след извършване на парични вноски – през 2019 г. – вноска в размер на 8 100 000 лв.; през 2020 г. – вноски в размер до 13 500 000 лв.; през 2021 г. – вноски в размер до 5 400 000 лв.

Към 31.12.2018 г. капиталът на дружеството е в размер на 10 264 417 лв. Месец след взетото решение от Министерски съвет капиталът все още не е увеличен и си остава такъв, какъвто е бил в края на годината, показва справка в Търговския регистър, но вероятно е необходимо време за регистрация на промените, ако всичко наистина е задействано и цялата тази патардия не е била само предизборен пушек.

В цялата еуфория около пристигането на Бойко Борсов в Ямбол и предизборния напън в Министерски съвет така и не стана ясно защо изведнъж довършването на болничния комплекс ще струва повече от двойно. Преди години се говореше, че трябват 12 млн. лв., а сега се предвиждат до 27 млн. лв. Колко ще струва медицинското оборудване никой не казва, но надеждите ни за нова болница все пак остават.

Всички в Ямбол се надяваме този път „парата” наистина да задвижи влака, а не само да надуе свирката.

Диана Иванова

About the Author :

6 Comments to “До 20 юни събират оферти за доизграждане на болничния комплекс”
 • ТУНДЖАНЕЦ
  June 7, 2019 - Reply

  Тодор Живков имаше 11 години да я направи,но не я направи. Изредиха се ляви и дясни управления и пак не стана. Единствено Бойко Борисов каквото каже става. Много неща направи в България,ще направи и нашата болница. Затова,че е станало двойно по-скъпо довършването,това е защото много време не са актуализирвани цените за довършване. Виждаме ,че като минат години всяко нещо поскъпва. Така е и в цял Свят.

 • Ямболлия
  June 8, 2019 - Reply

  Напълно съм съгласен с предния коментар на тунджанец.
  Сегашната ямболска болница е правена по царско време, комунистите нищо не са направили, освен да крадат, лъжат и плюят.
  Сигурен съм, че при сегашното развитие на нещата болницата ще стане.
  Много е важно есента на кметските избори да изберем кандидата на ГЕРБ, който и да е той.

 • Страхил
  June 8, 2019 - Reply

  А можеше просто да събереш двата коментара и да напишеш, че са от “селянин”.

 • patriot
  June 8, 2019 - Reply

  Баси троловете на ГЕРБ са навсякъде , ами ако ГЕРБ издигнат някой сериен убиец и него ли трябва да изберем ? на есен трябва да си изберем работлив, НЕ лъжещ кмет (като сегашния), такъв който има приемен ден(не който се крие като мишка като сегашния), такъв който НЕ ремонтира 900 метра улица 9 месеца , човек който има визия за града , и с кадърен екип не шепа бездарници(като сегашните). А сегашния е пътник …. Градът ни е намалял е 30 000 души за 30 години това е достатъчно да се каже “колко сме добре” !

 • ТУНДЖАНЕЦ
  June 8, 2019 - Reply

  Ямболлия и ТУНДЖАНЕЦ сме различни хора. Защо ни обиждате? Моите предци от 1873 година живеят в град ЯМБОЛ, затова не обиждайте на ,, селянин,, . Аз не съм трол на ГЕРБ, а обикновен честен гражданин,с честни и скромни доходи. Естествено ,че кмет ще е работещ за града човек ,като този. Няма да избройавам за почти 12 години,какво построи инженер Славов,то се вижда. Само 3-4 важни неща ще кажа. Нови водни източници и тласкател,църква в Аврена,изцяло обновена Градска градина,обновен център и Безистен. Има и още страшно много,но казах само 3-4,и то не по важност ги цитирах.

  • patriot
   June 8, 2019 - Reply

   Тролската машина на ГЕРБ продължава …. Ремонта на центъра кво да му коментираме – плочки паднаха , стълбовете на осветлението ръждясаха , пейките изгниха (от срама ги боядисаха ), пречиствателна станция нямаме (щото фирмата изпълнител фалира), нова спортна зала нямаме , нова болница нямам (според Боко ще имаме към 2021 година – верваме му !), града се обезлюдява , 900 метрова улица я ремонтира фирма с нулев опит вече 9 месеца , из кварталите е тъмен като кучи г@з 0 идете в Ехово там свети като бял ден . Иначе бая направи кмета да видими резултати …. бездарници и некадърници !

Leave a reply