До 10 дни махат загражденията на вече завършените ремонти в центъра

ch1До 10 дни, т. е. най-късно до 25 ноември, ще бъдат махнати загражденията на двата завършени ремонта в центъра на града и втората част на ул. „Раковски” и централната градинка ще могат да се ползват. Това съобщиха от община Ямбол, а обяснението защо вече всичко е готово, а все още хората са принудени да го заобикалят и не могат да го ползват, е, че в момента документално привършват проектите и обектите трябва да получат акт 16.

ch2Този път от общината са решили всичко да приключи и по документи докрай и едва тогава обектите да бъдат отворени за ползване. И докато това се спазва стриктно за централната градинка и само току някой човек мине загражденията и седне сам на пейките вътре, то втората част на ул. „Раковски” има отворени заграждения, макар те да не са махнати окончателно, но явно това е на отговорност на строителите, които отговарят за това да опазят обектите си преди да са получили официално разрешение за ползване.

DSC08428Що се отнася до реконструкцията на ул. „Преслав” тя най-вероятно няма да бъде завършена до края на годината. Поне това съобщи кмета Георги Славов на общественото обсъждане на поемането на обществен дълг. „За наше голямо съжаление се получава забавяне заради това, че никъде не беше отразено каква е подземната инфраструктура, тъй като няма подземен кадастър на града. Когато фирмата изпълнител започна реалните изкопни работи, се оказа, че има цели участъци без улична водопроводна канализация, а една голяма част от хората няма нормално включване на битовата канализация. Голяма част там е камък, скала, строителните работи вървят изключително бавно”, обясни още той, но според него след това хората ще бъдат доволни от резултата.

ch3 prenosВ същото време през последните дни изпълнителят поставя допълнителни пластове асфалт в началния участък до кръстовището на площад „Боровец” и затваря шахтите, които стояха месеци наред отворени. Според работниците те бързат да завършат обекта, така че тепърва ще разберем дали ще посрещнем нова година и с нова улица или мъките за живеещите в тази част на града ще продължат.

DSC08436И трите обекта се финансират с европейски средства по ОП „Региони в растеж” и са по приоритет „Градска среда”, за който от предвидените за Ямбол над 25 млн. лв., общината може да задели 7 684 369 лв.  Досега за тях тя е получила реално само 5 104 532 лв.

По същата програма са изпълнени и проектите за образователната инфраструктура, които са на обща стойност 6 617 380 лв. С тях са ремонтирани СУ „Св. Климент Охридски” и детските ясли „Мечо пух” и „Слънчево детство” и ДГ „Свобода”. Реално получените средства от тях досега са 5 293 904 лв.

DSC08440Отделно отново по ОП „Региони в растеж” е извършен и ремонтът на Професионална гимназия по „Земеделие”, който е на стойност 1 299 840 лв., от които са изплатени 1 087 764 лв.

От Инвестиционната програма на Ямбол не са изпълнени само планираните обекти от културната инфраструктура, които предвиждаха ремонт и модернизация на ХГ „Жорж Папазов” и Младежкия дом и ремонт на Музея на бойната слава за 9 618 243 лв. и за социалната инфраструктура, където с 1 558 180 лв. щеше да се създава Кризисен център.

DSC08442Според кмета тези обекти се бавят, защото държавата закъсняла със създаването на Фонд „Мениджър на финансови инструменти в България”, но той вече бил създаден и нещата трябвало да се задействат, но вероятно и за община Ямбол не е ясно дали ще успеят до 2023 г. да започнат и завършат всички планирани обекти.

За хората, които са реалните ползватели на всичко ремонтирано и построено, е по-важно да спрат да ги тормозят с това да заобикалят безсмислено заграждения на вече завършени обекти и построеното да е естетично и качествено.

Диана Иванова

About the Author :