Дочакахме ремонта на обходния път на Елхово

IMG_0368Ремонтът на обходния път на Елхово вече е започнал, а министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова и председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ инж. Лазар Лазаров провериха днес хода на строителните работи.

Преди да дойде на обекта инж. Лазаров прекара с автомобил министъра, за да се увери сама колко тежко е състоянието на пътя, през който минава целият товарен трафик от ГКПП – Лесово към страната. Пред журналисти министърът не скри, че се срамува от състоянието на пътя и че там по-скоро път няма, но не пропусна да обясни, че срамът е за тези, които преди година направиха първа копка, след която нищо не последва.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAРегионалният министър напомни, че по време на тяхното управление на два пъти са били осигурени целеви средства от бюджета, с които е ремонтиран първокласният път Ямбол – Елхово, но са  останали 7 км за довършване през 2013 г. На 28 април 2014 г. при предишното правителство е направена първа копка за ремонта на пътя, но няма избран изпълнител, няма избран нстроителен надзор и не са сключени договори. Едва сега през май са финализирани всички законови процедури и ремонтът започва реално.  Срокът за завършване на обекта е ноември 2015 г., но министър Павлова заяви, че най-късно до 15 септември той ще бъде открит, а самият строител дори скъси срока до края на август.

???????????????????????????????Общата дължина на обходния път е близо 7 км. Проектът е включен в лот 5 на програма „Транзитни пътища V”. Инвестицията е за около 6 млн. лв. Изпълнител е „Пътинженерингстрой-Т” ЕАД. Строителният надзор ще осъществи „Трансконсулт – БГ“ ЕООД.

 

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERAПътната настилка ще бъде ремонтирана чрез метода „студено рециклиране“ – изключително ефективна и здрава технология, обясни инж. Лазаров. Ще бъде ремонтиран моста над р. Кириловска, както и четири пътни кръстовища. Около 480 м шумозаглушителна ограда ще бъде поставена в отсечката между ул. „Морава“ и многопрофилната болница „Св. Иван Рилски“ в гр. Елхово.

 

IMG_0392Инж. Лазаров заяви, че технологията на ремонта позволява да се работи на едно платно и затова товарният трафик няма да бъде отбиван през населени места.

Припомняме, че преди година на т. нар. първа копка беше обяснено, че изпълнител на обходния път на Елхово ще бъде фирмата, която ремонтира пътя Елхово – Бургас, защото този участък беше добавен към другия път, вероятно заради това и няма процедури за избор на изпълнител. Първата копка беше в навечерието на изборите за европейски парламент, след което започна и политическата нестабилност и ремонтът пътя „потъна” в небитието.

IMG_0398Сега явно Агенция „Пътища” е решила по друг начин да стане изпълнението на този път и затова е обявила нови процедури.

За хората не е важно точно какви са причините за закъснелия ремонт, те негодуват, защото трошат колите си по разбития път и се надяват, че наистина до есента този проблем ще бъде решен.

About the Author :