Достойни пазители на традициите в българското земеделие

На 12 и 13 май 2021 г. ПГЗ „Хр. Ботев” – Ямбол, бе своеобразна „столица” на българското образование в областта на земеделието и селското стопанство. Ямболската професионална гимназия по земеделие бе домакин на Националното състезание „Млад фермер”, което се провежда за единадесети пореден път.

Тук, на учебните полигони, лозови масиви и ферми победителите в регионалните състезания – 60 възпитаници от 20 професионални гимназии, бяха дошли от цялата страна, за да се конкурират за призовите места в това популярно и престижно състезание. Националният форум бе организиран от Министерството на образованието и науката, РУО на МОН, гр. Ямбол, с партньори община Ямбол и Аграрен университет – Пловдив.

Официални гости на тържеството бяха Димитър Иванов, областен управител на област Ямбол; Валентин Ревански, кмет на община Ямбол; Стойко Стойков, началник на РУО-Ямбол; проф. Нуреттин Тахсин от Аграрен университет, Пловдив; инж. Маргарита Гатева, началник отдел “Съдържание на професионално образование и обучение” към МОН; представители на бизнеса и неправителствения сектор.

В своето приветствено слово към всички инж. Тодор Тодоров, директор на ПГЗ „Хр. Ботев”, гр. Ямбол, поздрави сърдечно най-добрите ученици от земеделските гимназии на България и техните ръководители. Той сподели, че това престижно състезание разкрива пълноценно професионалните заложби на бъдещите земеделци, които само след няколко години ще прилагат наученото в реална работна среда. Инж. Тодор Тодоров изрази своето задоволство от факта, че по време на тези ежегодни надпревари участниците от всички отбори обменят опит, показват умения, конкурират се помежду си с предизвикателството и устрема на младостта. Накрая той пожела успешно представяне на всички състезатели.

Специален поздрав към всички участници в тържеството бе атрактивното участие на кукерска група от гимназията, която представи традиционните пролетни обичаи „заораване” и „засяване” чрез тържествена феерия от звън на хлопки, пищни маскарадни костюми и майсторски танци и магически ритуали.

След проведената техническа конференция отборите започнаха надпревара в три модула: Растениевъдство, Животновъдство, Механизация на селското стопанство. Растениевъдите се състезаваха в бързото разпознаваха на семена от различни култури. Бъдещите механизатори решаваха електронен тест по безопасност на движението, а младите фермери разпознаваха различни видове фуражи.

През втория ден на Националното състезание „Млад фермер” участниците демонстрираха завидни умения в майсторското управление на трактор на учебен полигон, животновъдите показаха своята професионална сръчност в една от кравефермите от региона, а състезателите в модул „Растениевъдство” проведоха практически тест по филизене на лозя.

В тържествена обстановка в зала „Съвременност” на Културно-информационния център „Безистен” се състоя и церемонията по отличаване на най-добрите отбори. На фона на уникалното изпълнение на орган бяха връчени наградите на най-добре представилите се отбори и индивидуални участници.

Първо място след оспорвана и равностойна конкуренция завоюваха представителите на ПГ по селско стопанство и лека промишленост, гр. Карнобат, след тях на второ място се класираха учениците от ПГ МСС „П. К. Яворов”, гр. Гоце Делчев. Съвсем заслужено отборът на домакините от ПГЗ „Хр. Ботев”, гр. Ямбол, спечели трето място.

Ямболската професионална гимназия по земеделие се представи отлично и в индивидуалното класиране, като десетокласникът Росен Георгиев постигна най-добър резултат в модул „Животновъдство”, осмокласникът Младен Желязков се класира на първо място в модул „Растениевъдство”, а Станислав Тодоров от 12 клас завоюва второ място в майсторското управление на трактор. Тези високи постижения утвърждават все повече ПГЗ „Хр. Ботев”, гр. Ямбол, като лидер в сферата на професионалното образование и обучение и пазара на труда.

Изключително висока оценка за организаторите и членовете на комисиите даде проф. Нуреттин Тахсин от Аграрния университет в Пловдив. Той сподели, че е изключително впечатлен от отдадеността на българския учител към образователното дело, от неговите компетентности, а учениците, които идват от професионалните гимназии, са много добре подготвени, за да се влеят успешно като млади специалисти в отрасъла на селското стопанство.

Националното състезание „Млад фермер” печели все по-голяма популярност през годините. То доказва на практика, че професиите в сферата на селското стопанство са така необходими и желани за успешната реализация на младите хора в България. и провокира трайно през годините интереса на бизнеса към професионалното земеделско образование и неговото желание да предоставя своята материална база за обучението на учениците в реална работна среда. А когато бизнесът и образованието гледат в една посока, успехът е сигурен.

В края на този Национален форум директорите на гимназиите в страната, свързани с отрасъла селско стопанство, подкрепиха инициативата на  ПГЗ „Хр. Ботев”-гр. Ямбол, и учредиха Асоциация на професионалните училища по земеделие.

Изпълнени с оспорвана надпревара, тези два дни отминаха като миг. Но ентусиазмът и професионалните умения на най-добрите представители на земеделските гимназии в България превърнаха XI издание на Националното състезание „Млад фермер” в истински празник, в който имаше победители, но нямаше победени.

 

инж. Тодор Тодоров

Директор на ПГЗ „Хр. Ботев”, гр. Ямбол

About the Author :

Leave a reply