Достена Лаверн: „ Образованието и културата не са гарнитура към икономиката”

DSC03105AНашумялата с книгата си „Eкспертите на Прехода” българка, живееща във Франция, Достена Лаверн, кандидат за евродепутат от листата на „Коалиция за България”, се срещна във вторник, 16 април, с млади и не толкова млади представители на ямболската интелигенция.
Това стана в Художествена галерия „Жорж Папазов” , което може би също бе една странна извивка на съдбата на българската култура – големият художник, роден край Тунджа, разгърна таланта си именно във Франция, където стана един от родоначалниците на сюрреализма.
„Европейският съюз и България са на кръстопът-сега трябва да се промени надмощието на десните в Европа и да се премине към политика, която уважава човешката личност”, каза Достена Лаверн, която е преподавател по политическа антропология в университета в Страсбург.
„За образованието и културата през годините от 1989 досега се говореше като за гарнитура към икономиката. Пазарът не прави обществото, той има илюзията, че е свободен, но всъщност е жертва на монополите”, заяви още поставената под номер 5 в евролистата на „Коалиция за България” Лаверн, която е родена  в Пловдив.
Тя изрази мнението си, че България още не е стигнала до духовна бедност, защото има приемственост между поколенията. „Безработицата води до младежка безпътица. Енергията, която липсва не е петролът, за който постоянно се говори, че привършва. Привършва не той, а умението на младите да творят общество”, каза Достена Лаверн.
Българската французойка, Лаверн е с двойно гражданство, допълни, че на България е нужно, чрез възможностите на европейските институции, да вдигне нивото на образованието и науката. Нужно е да се вложат пари в реиндустриализацията, но във високите технологии, както и в алтернативното земеделие.
„ Ние имаме чиста земя и можем да произвеждаме биопродукти, ние трябва да си върнем селското стопанство”, каза в Галерия „Жорж Папазов” жената, която поведе люта битка срещу  Огнян Минчев, Евгений Дайнов, Иван Кръстев и Красен Станчев, които, според нея, са адептите на злощастния неолиберализъм, проповядван неуморно от началото на Прехода досега.
На срещата в арт галерията присъстваха още двама кандидати на „Коалиция за България” от листата за евроизборите на 25 май-Катя Колева, която се оказа с корен от село Маленово и Николай Тишев.

About the Author :