Дори камъни не останали от къщите в Кунево

DSC_8132 (Large)„Няма вече нито една къща в село Кунево, дори ромите не се въртят из него, понеже всичко от години или е „ошетано” от тях , или е прибрано от наследниците на последните хора, които живееха в Кунево”, каза за „Делник” кметът на Скалица Митко Петков.

Кунево бе заличено от географската карта на България през вече далечната 1978 година, защото населението се стопи напълно и в селото останаха няколко доста напредвали във възрастта хора.

Тогава  Кунево стана квартал на голямото, особено по онова време, село Скалица. Пред „Делник” кметът Митко Петков сподели, че преди 6-7 години и последните хора напуснали Кунево.

Междувременно предприемач от Италия имаше предложение да направи от заличеното село туристическо селище. Бизнесменът от Апенините дори купил част от дворните места, а офертата му била да заплати по 1500 лева на декар на наследниците  за останалите дворни места.

Идеята за туристическо селище обаче ударила на камък, защото тази сума се сторила малка на бившите куневци и техните контрапредложения за цена не паснали на италианския бизнесмен. В крайна сметка той се оттеглил от района. „Сега Кунево е пълна пустош”, допълни кметът на Скалица Митко Петков.

Днес цената за декар в някогашното село, предлагана от наши бизнесмени е до 1000 лева и то ако парцелът е над 10 дка.

About the Author :