Донкова падна, Стефка остана…

Borko_poslСлед почти 30 години, световният рекорд, поставен от Йорданка Донкова на 20 август 1988 г., падна. Най-сетне се намери по-добра хърделистка в лицето на американката  Кендра Харисън, която успя да пробяга с една стотна по-бързо дистанцията.

Това че постави епохалният си световен рекорд в петък на Диамантената лига в Лондон няма особено значение. Освен едно – то обаче е от огромно значение за времето, когато Донкова бе № 1 в тази дисциплина. И е в паричните измерения. Всъщност, не съм никак сигурен, че новият световен рекорд е епохален, такъв продължава да е този на Йорданка. Той устиска почти три десетилетия, и то в дисциплина, в която тъмнокожите състезателки почти винаги са доминирали.

Разбира се, огромната мистерия, в кавички и без тях, остава – защо толкова велики рекорди бяха поставени през 80-те години на миналия век? Лекоатлетките на ГДР, на СССР и на България ли бяха гениални, или всичко бе въпрос на допинг?

И без да призоваваме Бог за свидетел, е видно, че допинг се взема и сега. Има сякаш две обяснения – или ония стимуланти са били в чудовищни дози, или онова поколение атлетки бе гениално.

Ще ми се да чуя експертите, но те нещо мълчат… А световният рекорд на Стефка така и не пада. Не пада…

About the Author :