Доника Шивачева стана вицешампион на България по шахмат

доникаДоника Шивачева направи чудесно представяне на Държавното първенство по класически шах, което се проведе в Пловдив. Амбицията на ученичката от Математическа гимназия „Ат.Радев”, както винаги, бе да постигна първото място, въпреки че тя е на 15 г., а се състезава при 16-годишните. В шампионата. участваха 11 девойки. Най-сериозната противничка бе Мария Васова, други класни съпернички бяха Джулияна Колева, Боряна Петрова, Василена Трайкова, Николета Господинова, Нона Мирчева, Гергана Димитрова, Юлина Ганчева.

В първия кръг Доника надигра безапелационно миналогодишната републиканска шампионка до 14 години Николета Господинова, като по този начин се реваншира за пропуснатата титла. Партията премина с позиционно преимущество на Доника, като в заключителната фаза Шивачева жертва дамата си и ефектно матира противничката.

Във втория кръг състезателката на ШХ ”Тунджа” отново бе убедителна и прибави нов успех, този път над Василена Трайкова. Играта на Доника в тази партия бе много свежа и тя  реализира нестандартните си идеи.

В следващия двубой Доника постигна реми, след като пропусна да види възможността за спечелване на партията в 1 ход Това отвори възможност на съперничката и за преимущество във фигурите, но идейната игра на ямболската състезателка и помогна да стигне до равенството.

Най-важната битка за Шивачева бе в партията срещу Мария Васова. Доника се опита да създаде напрежение и затрудни максимално играта на противничката, но Мария намери точните ходове при отбраната и спечели партията.

В последните 3 кръга състезателката на ШХ „Тунджа” не допусна грешки. Тя надигра последователно Боряна Петрова, Нона Мирчева и Александрина Колева.

След пет победи, едно реми и една загуба, Доника Шивачева постигна сребърния медал от Държавното първенство по класически шах и спечели квота за европейския шампионат в Грузия.

About the Author :