Доника Шивачева спечели 7-ма републиканска титла по шахмат

доника11На проведеното от 3 до 9 април 2015 г. в гр.Пловдив държавно първенство по класически шах, Доника Шивачева затвърди своята позиция на най-силна в тази възрастова група. Участваха 16 състезателки от 13 клуба. Изиграха се 7 кръга на контрола 1,30ч.+добавка от 30 секунди на ход за всеки състезател. Доника бе поставена под №1 по ело и това даваше допълнителен стимул на другите състезателки да се докажат срещу нея. Доника, обаче, бе решила да спечели титлата, като за целта отказа да отиде на екскурзия с класа си в Париж.

Жребият бе такъв, че първите 4-5 кръга Доника срещна своите най-сериозни противнички. Тя, обаче доказа, че  е в отлична форма и не им даде никакъв шанс. На турнира постигна победи 6 победи и 1 реми. Победи постигна срещу Радилена Бурева (София), Маргарита Балимезова (Асеновград), Никол Илиева и Гергана Димитрова (Плевен), Николета Господинова и Надежда Петкова (Варна). Единствено Нона Мирчева (Шумен) в 3-ия кръг успя да постигне реми, като и в тази партия Доника бе в по-добра позиция. Играта на Доника бе много динамична, поставяше противниците в несвойствени за тях позиции и успяваше да извлече максималното от играта. В крайното класиране Доника Шивачева завърши 1-ва с 6,5т. и спечели златен медал. С това класиране тя спечели и квота за нейното 6-то световно първенство, което тази година ще е на Халкидики в Гърция през м.октомври.

На Доника предстои финал на държавното първенство при жените, на което ще участват 10-те най-добри шахматистки в страната. То ще се проведе от 18. до 26. април в гр.Плевен. Доника се класира на него след като завърши на 4-то място на полуфинала при жените.

About the Author :