Доника Шивачева спечели титлата в държавното първенство до 20 години

Copy of IMG_917217- годишната ямболлийка Доника Шивачева спечели по безапелационен начин държавното първенство по класически шах за девойки до 20 години. Много силна игра и непобедима Доника, така можем накратко да определим представянето на ученичката от Математическата гимназия, която от 9 кръга постигна 8 победи и само 1 реми.

Кръг преди края на първенството тя вече бе шампионка и завърши с цели 1,5 т. пред следващата в класирането – факт, който е много показателен в шахмата. Доника изигра няколко образцови партии, като във възловите моменти показа най-добрата си форма. Класата й пролича напълно в победите срещу вечните  съпернички Мария Васова, Николета Господинова, Ива Пенчева и Никол Илиева. Присъстващите съдии, официални лица и отразяващите първенството медии коментират тоталното надмощие на нашето момиче и заслужената нейна титла.

С това си участие Доника покачи международния си рейтинг с цели 58 точки.

Copy of IMG_9172DСпечелената титла дава право на участие на финала при жените, но Доника вече извоюва това право преди месец, когато завърши 4-та на проведения полуфинал. На финала ще участват 10 от най-добрите в момента български шахматистки, между които е и Доника Шивачева. Финалът започва на 16 април в Плевен, всички партии ще бъдат предавани пряко в Интернет.

Спечелената титла дава право и на участие в световното първенство по класичеки шахмат до 20 години, което ще се проведе в Индия. Първенството започва на 7 юли, а за да се отиде там до средата на месец юни е необходимо да се преведат около 7000 лв. Клуб „Тунджа 2009” – Ямбол и родителите на Доника разчитат на спонсори за набирането на тази сума.

 

 

About the Author :