Доника Шивачева–на лагер школа с великия Карпов

доника11На 3 май ще се проведе официалното откриване на първата в България шахматна академия на Анатолий Карпов.

Събитието е по случай 45-годишнината от основаването на КК „Албена”. В едноседмичната проява ще се включат 15 талантливи деца от България и 5 от школите на Анатолий Карпов в Русия. В 11 часа в събота легендарният шахматист, който в историята на древната игра е безспорен световен шампион от 1975 до 1985 г., ще изнесе сеанс на 20 дъски.

На историческото за  курорт„Албена” събитие ще присъстват още двама треньори от Русия и директорът на шахматните школи на Анатолий Карпов – Владимир Краюшкин.

Едно от 15-те талантливи български деца, придобили правото да участват в сеанса и обучението, ще бъде ямболската шахматистка и ученичка на математическата гимназия в града ни–Доника Шивачева. Тази престижна възможност тя получи благодарение на силното си представяне на републиканските първенства през април в Пловдив. Предвиждат се 4 такива обучения–през юни, юли и август.

На път за „Албена” Доника ще посети турнира “Търновска царица” във Велико Търново, но този път като помощник на друга ямболска шахматна надежда-Елица Атанасова, която вече като млад треньор ще води две 8- годишни деца за първото им участие на този турнир.

 

About the Author :