Доника с две победи в женското първенство

доника11На завършилото в Плевен държавно първенство за жени по класически шахмат ямболската състезателка Доника Шивачева, която е на само на 16 години, се представи много добре. Ученичката от Математическа гимназия постигна две победи и завърши на осма позиция в конкуренцията на десет шахматистки, всички с по-голям ЕЛО от нейното.

Първата победа на Доника на финали на жени бе в петия кръг. Тя не даде никакви шансове на противничката си Габриела Антова от София. След равностойно начало, Доника я притисна с игра, използва нейна грешка и я принуди да се защитава. Постепенно превъзходството на нашата състезателка стана пълно и при по-точна игра партията можеше да приключи и по-бързо. Доника заложи на сигурното и след 60 хода и 5 часа игра Доника за 3-ти път излезе последна от залата за игра след най-продължителна партия, но този път с победа.

След това тя веднага замина отново за Плевен, където предварително бяхме поискали отлагане на този кръг за 16ч. Всички очаквахме, че ще бъде доста изморена и ще и е много трудно срещу доста по-силната Цвета.

Вторият успех Шивачева постигна срешу Цветана Галунова. След равностойна игра, двете състезателки останаха с малко време, но Доника видя комбинация, с която спечели партията. Така Доника преди последния кръг зае 8-мо място.

В крайното класиране Доника Шивачева  раздели 8-то място при първото си участие на Държавно първенство за жени, като спечели 2т. от 2 победи.

About the Author :