Доника спечели титлата на блиц

доника16-годишната Доника Шивачева стана републикански шампион по блиц за девойки до 20 години в края на февруари. След като съвсем малко не й достигна да стане първа в стандартния (класически) шах, тя успя при блица.

В турнира участваха 4 състезателки, като 20-годишната Цвета Галунова бе най-силната и с най-големи шансове за успех. Изиграха се отново 6 кръга – всяка от състезателките игра с останалите 3 противнички по една партия с  белите и по 1 партия с черните фигури. Останалите състезателки бяха Василена Трайкова и Наталия Грабчева.

В първия кръг Доника сравнително лесно победи Трайкова, а Галунова изненадващо загуби от значително по-слабата от нея Грабчева. Във втория кръг се получи друга изненада – Грабчева победи Доника. Нашата състезателка не приема реми, допуска грешка и губи партията.

В третия кръг, в много важна партия, Шивачева убедително побеждава Цвета Галунова. Това е първа победа на Доника над тази състезателка. Партията протича в любимия гамбит на ученичката от Математическата гимназия и противничката се предава. В същото време Трайкова побеждава Грабчева и вече всички състезателки са с шансове да станат победители. Във втората част на турнира Доника се концентрира и постига 2 победи и 1 реми. Тя отново сравнително лесно побеждава Василена Трайкова, трудно, но все пак побеждава Грабчева и завършва реми с  Галунова.

Доника е еднолично на 1-во място с 4,5 т. и е шампион до 20 г. в блица.  Това е 6-та републиканска титла за Доника Шивачева.

About the Author :