Дона Неделчева с изложба в Съюза на българските художници

Дона Неделчева подрежда 37-та си самостоятелна изложба в Съюз на българските художници в София. Изложбата се нарича „Усещане за място“ и ще бъде открита на 15 септември 2020 г. от 18 ч.

37-та самостоятелна изложба на Дона Неделчева изследва усещането на автора за реални и имагинерни пространства, познати и непознати места, и душевни състояния, провокирани от конкретни и символични територии. В композициите на Неделчева цветът е основен преносител на емоционални послания.

„Усещане за място“ е своеобразно продължение на основните живописни и абстрактни търсения на Неделчева, представени в последните й самостоятелни изложби – „/О/Позиция” – галерия „Райко Алексиев”, 2016 г., „Междинно пространство” – галерия „Шипка 6“, 2012 г., „Ареал” – Национална художествена галерия, 2009 г.

Дона Неделчева е член на СБХ – секция „Живопис“ от 1985 г. и е реализирала самостоятелни изложби в Сите де-з-ар – Париж, Фужер, Рен и Кан (Франция), Български културен институт – Будапеща (Унгария), Краков (Полша), Национални Есенни Изложби – Пловдив и др. Участва активно в национални и тематични изложби на СБХ от 1976 г. и е носител на редица награди, между които Награда за живопис на Алианц България (2009), Награда на името на Жорж Папазов (2010), Национална награда за съвременна живопис – ХГ „Христо Цокев“, Габрово (2017).

About the Author :

Leave a reply