Дона Неделчева със самостоятелна изложба в Арт галерия “Стойчев”

IMG_4970Изложба живопис на утвърдената ямболска художничка Дона Неделчева беше открита снощи, 15 ноември 2018 г., в Арт галерия “Стойчев” в Ямбол.

“Когато преди доста време Дона Неделева се отрече от фигуралната живопис, мнозина бяха стъписани, да не кажа и шокирани, аз бях един от тях”, бяха първите думи на писателя Христо Карастоянов, който имаше честта да открие изложбата. “Защото преди това нейните портрети бяха такива, че ме омагьосваха – имаше нещо прозирно, нещо въздушно в тях и в същото време те бяха с много психология. Всеки от тези образи на познати на Ямбол хора си бяха точно тези хора, за които става въпрос – пак казвам – прозирно, ефирно, въздушно, а всъщност тревожно…И когато тя възви към абстрактната живопис, аз си помислих, че това е каприз на творческия дух на Дона Неделчева, че работата ще свърши и ще се върне към фигуралната живопис, не за друго, а защото само аз нямах портрет от IMG_4976Дона и се надявах това да се случи…”, възви в своя обичаен шеговит стил Христо Карастоянов. “Не се случи, а се случи другото – това, че нейният завой към абстрактната живопис е бил дълго-дълго таен в съзнанието й, превърнал се е в намерение, след като е било премислено всичко това.”

На финал той й изрецитира едно отново шеговито двустишие: “Аз нямам нищо против абстрактното изкуство,/ но чувството за мярка –  това е също чувство.” И вече съвсем сериозно, Христо Карастоянов припомни, че Арт галерия “Стойчев” е първото място на изложба на Дона Неделчева в Ямбол от много години, ако не се смята 2013 г., когато в салона на Кукления театър беше направен “нещо като помен за незабравимия и непрежалим Петър IMG_4960Марков.” Така че завръщането на Дона в Ямбол е съвсем логично – тя е едно от емблематичните имена на съвременната ямболска живопис, заключи писателят.

За художничката имаше цветя от община “Тунджа”.

Самата Дона Неделчева отбеляза пред събралите се почитатели на изкуството й, че тази нейна 36-та самостоятелна изложба тя определя като оптимистична и я посвещавам на приятелите си в Ямбол. И тъй като картините, заели най-централното място в галерията, са озаглавени “По пътя към К.”, наложи се художничката да даде разяснения кой или какво IMG_4985е това К.- оказа се, че зад мистериозния инициал е скрито името на Кабиле.

По-късно, специално за “Делник” Дона Неделчева даде повече подробности по този въпрос: “К. е съкратено от Кабиле. Имам ателие в Кабиле от 30 години и предимно там работя. Там получавам цялото удоволствие от цветовете, които са в двора, които са наоколо и които са на палитрата ми.  “По пътя към К.” е в смисъл по пътя на радостта, която изпитвам, когато правя живопис. Това е моят свят, спасителното ми място.”

На въпроса защо и как пое по пътя на абстрактната живопис, Дона Неделчева отговори: “Идва един момент, в който безкрайното използване на натурата започва да става досадно и Карастоянов не е прав – в тоя смисъл едно е IMG_4989литература да опишеш един герой, друго е в изобразителното изкуство. Непрекъснатото търсене на натурата започва в един момент да става опасно. Но при мен дойде като естествен процес. Исках съвсем спонтанно да се пораждат картините, докато портретът иска или много проучване, или позиране.”

Това обаче не значи, че художничката се е отказала категорично от портрета. Тя сподели, че секция “Живопис” събира творби за изложба “Портрет” за 22 ноември и тя ще изпрати портрет на Христо Фотев, за който смята, че е достоен да присъства там. “Няма художник, който е правил портрети, да се откаже окончателно, но не е вече това, което някога е било”, сподели Дона Неделчева за своеобразния път на търсене и развитие, което неминуемо изминава всеки творец.

IMG_4961 IMG_4964 IMG_4966 IMG_4973 IMG_4982 IMG_4988

Светлана Чамова

About the Author :

Leave a reply