“Домът на Бернарда Алба” на ямболска сцена

bernarda alba“Домът на Бернарда Алба” е пиесата, с която ДКТ “Константин Величков” ще гостува на ямболска сцена в петък – 20-ти февруари, а Бернарда Алба е роля, за която всяка актриса мечтае и счита за връх в своята кариера! Щастливи сме, че ще можем да видим в нея Бойка Велкова –  талантът й  безспорно заслужава това признание!
Пиесата на испанския поет и драматург Федерико Гарсия Лорка, написана само няколко години преди  да бъде разстрелян от палачите на Франко, вече от седем десетилетия не слиза от сцените на световния театър. Не само защото нейната тема е неистовата жажда за любов, а защото тази жажда е показана във всичките й възможни измерения: страст и чувственост, ревност и омраза, готовност да бъдат прекрачени границите на традиционния морал. Темата за свободата е другият стълб на тази талантливо написана творба.

ПЛАКАТ Б.След смъртта на мъжа й, Бернарда се опитва насила да затвори в многогодишно траурно уединение петте си пораснали дъщери. Нощем обаче, край прозореца на здраво заключената й къща, обикаля млад мъж. Една от дъщерите на Бернарда смята, че тя е законният обект на вниманието му. Само че младият Пепе Романо с друга се среща в късните часове на нощта. С Адела – най-младата и най-експанзивната, готова на всичко в затънтената испанска провинция, където все още е нормално за прелюбодеяние жените да бъдат пребивани с камъни както през Средновековието.
Постановката е дело на Гаро Ашикян, а сценографията на Милена Пантелеева.

boika velkova statiq 1

About the Author :