Домът за стари хора стана приют за активисти на ГЕРБ

Трета възрастНяма конкурс, няма обявено свободно място за директор, има обаче поредното скандално назначение в Дом Стари хора –Ямбол. Явно тази социална институция ще бъде топло пристанище за другари от ГЕРБ, които, по едни или други причини, са останали без подходяща работа. Подходяща не заради квалификацията им на ядрени специалисти или преводачи от китайски, а нещо не им се е получило.

Крак повлече преди повече от година  д-р Панайот Диманов, който бе освободен от поста управител на държавната болница “Свети Панталеймон” в Ямбол. По политически причини, другите другари, тия от БСП, също искат да имат пристан за свои хора. И да минават винаги през тях парите. Малко или много, няма значение, важното е ТЕ да назначават, уволняват, да раздават сачовете. Дори когато се пенсионира чистачката, а има безработна чинка или братовчедка.

Новият управленски шедьовър на ГЕРБ е назначаването без конкурс за директор на Дом Стари хора на Петя Панайотова. Броени дни след като д-р Диманов получи реванша си, благодарение на партията на ББ, разбира се, и се завърна на директорски стол в Държавната болница.

Коя е Петя Панайотова? Дама от частния бизнес, така бе представена на пресконференцията, на която беше обявена листата на ГЕРБ за извънредните парламентарни избори от 5 октомври миналата година. Хубаво, трябва да има повече хора, които се оправят в джунглата на пазарната икономика, които знаят как се правят пари. Петя Панайотова, поне за мен, бе непозната фигура, поразпитах какъв е бизнесът й, оказа се, че държи магазини за облекла.

Няма лошо, не може всички да държат военни бази. Каква е връзката обаче между управлението на Дом Стари хора и магазините за дрехи, не е ясно. Особено, когато няма обявен конкурс за поста, въпреки че социалното заведение е доста специфично, а Петя Панайотова досега може и да не е влизала изобщо в Дом за хора от третата възраст.

Кметът на Ямбол обаче не се притеснява от подобни неща. И като погледна листата на кандидатите за депутати при последните избори на ГЕРБ, май не остана неуреден с общински или държавен пост гербаджия. Д-р Диманов сега е управител на Държавната болница, Иван Йоргов, медалист от европейско първенство по самбо,  учител по физкултура, излетя в Областната управа като заместник-губернатор.

Сега Петя Панайотова от тая знаменита листа стана управител на Дом Стари хора.

Преди време писах, че ГЕРБ почнаха да настигат БКП , и то  в най-ледените й периоди, тогава, когато всеки без партиен билет е или враг, или поне неблагонадежден.

Не е смешно, не е дори и тъжно вече, а страшно. Отдавна, много отдавна, не бях виждал тъй уплашени хора. Уплашени до загуба на нормално човешко поведение, до смачкване на личността им. Защото, това се потвърди десетки пъти, дори едно леко движение извън директивите на ГЕРБ в Ямбол, а явно и не само в Ямбол, ще ги изхвърли на улицата.

Преди време, може би година и нещо, един познат ме попита как да намери работа като учител. Отдавна не бях го виждал – оказа се, че станал член на ГЕРБ. Негова си работа, времената са демократични, ако иска да се запише и в АТАКА. Казах му, че няма да намери място за учител, ако не намери силните от ГЕРБ, от партията си. Плямпаниците, че се търсят учители, са ми ясни – и да се търсят, или трябва да си човек на управляващата партия (коалиция), или директорът на училището да ти е близък. По нормалния ред няма да стане. Ако има изключения, те потвърждават днешното правило.

Моят познат не можел да се докопа до фактор от ГЕРБ, тия дни ме осветли по акцията си. А и нямало никакви свободни учителски места. Не му казах нищо, хората трябва да имат илюзии. Само дни преди това, човек без ден стаж в образованието, бе получил учителско място в една от елитните гимназии. Не е от ГЕРБ, но зная – има вуйчо владика.

В крайна сметка новият шеф на Дом Стари хора се оказа с диплома на инженер-химик. Как да се яви на конкурс за социална институция, та ако е нормална комисията, тя изобщо няма да я допусне до надпреварата.

Затова, по втория начин. Както мощно тича в тази посока, ГЕРБ ще настигне БКП. Малко още се иска, много малко.

Борислав Ненов

About the Author :