Доц. Любомир Киров: Документите ли ви лекуват бе хора, или ние лекарите

Доц. Любомир Киров, председател на Национално сдружение на общопрактикуващите лекари:

????????Решението на лекарите да протестират ефективно е продиктувано от факта, че вече ни омръзна, до гуша ни дойде просто и нямаме как да предпазваме, да правим превенция на нашите пациенти вместо срещу болестите, срещу нередностите и вредите в системата. Нашите протести не са политически, както някои хора може би се опитват вече да ги представят. Нашите протести са чисто професионални и човешки. Настроенията сред колегите са, че протестите трябва да продължат до момента, в който правещите промените не си „отворят ушите”.

В изявленията на министър Москов се приповтарят едни и същи лъжи. Той заговори за пари, затова и аз ще говоря и за пари. Той заяви, че има предвидени 240 000 прегледа при децата повече. Те са 169 000 при нас личните лекари, другите са в специализираната помощ. За тези прегледи се заделят 4,8-4,9 млн. лв., защото „много била вдигната цената на прегледа” с цял един лев. Аз питам, когато цената на прегледа по новите разценки максималната е 10 лв., а за по-големите деца 9 лв. По груби сметки излиза, че 240 000 прегледа струват най-много 2,4 млн. лв., а не толкова колкото твърди министърът.
Същото е и с направленията, които толкова вълнуват и колегите и пациентите. Увеличението при тях е 8 хилядни от направлението на месец, или един човек, за да му се събере едно цяло трябва да чака 125 месеца или 10,5 години.
Ние още през септември изпратихме заявка за нашия бюджет, която съответства на препоръките на Световната банка и обещанията в Националната здравна стратегия и този бюджет е увеличен с 25 млн. лв., като средствата са разпределени равномерно за всяка една дейност.
В бюджета на Здравноосигурителната каса е разписано, че увеличението при нас е 2 млн. лв. При нас всичко е на исторически принцип и така както го правят ще превърнат и здравеопазването в история скоро време.
Ние личните лекари миналата година благодарение на добрата си работа изработихме повече от предвиденото, направили сме повече профилактични прегледи на децата. Всичко това на историческия принцип се взима от миналата година и се прехвърля в дейностите през тази. Т. е. няма нищо, което да е продиктувано от идеята, че трябва да има нещо по-добро.
Ние сме преизпълнили миналата година нашия бюджет със 7 млн. лв., т. е вместо 178 млн. ние сме изработили 185 млн. лв. и сега като парадират, че 9 млн. лв. дават отгоре, това не са 9 млн. лв., а чисти 2 млн. лв.
Трябва да се знае, че те в момента взимат средства от резерва на ЗОК, а това е пожарогасителят на системата, които са за извънредни ситуации.
Промените се правят да се спестят едни пари, например намаляването на прегледите за хипертоници от 4 на 2, а сега обещават да ги върнат отново. Но по начина, по който Москов си представя, то не може да стане, защото това е наредба, за да се промени бройката, тя трябва отново да се отвори за преработка и тогава да се коригира.
За тъй нареченото 24-часово разположение нашата позиция е, че семейните лекари не трябва да имат този ангажимент. Това е отделна дейност, за която могат да кандидатстват най-различни лечебни заведения, включително и ние, но този въпрос отново не е решен.
Ние се превърнахме в печатари, в писачи на най-различни листи. Сега трябва половин час да ви обяснявам лекарствата къде колко струват. Това моя работа ли е, аз магазинер ли съм, аптекар ли съм, на всичко отгоре тези обяснения трябва и да ги запишем да документираме, че сме обяснили и вие да се подпишите, че ви е обяснено. Вас документите ли ви лекуват бе хора, или ние лекарите. Аман от ограничения! Аз преподавам на студенти как да се лекува диабет, но аз като личен лекар не мога да го лекувам. Е, ако това е правилна политика, здраве да е!
Ние мислим, че е сбъркан начина на мислене в здравната политика. Не може да наблягаш на това, че „дай ще ви дадем”. Това, че даваш килограм развалени домати, нищо не означава. Трябва да направим така, че да се работи наистина ефективно и полезно.

About the Author :