Докторантите и студентите от Международния Югоизточен летен университет представиха новите си находки

IMGP4265За поредна година участниците в Международния Югоизточен летен университет (към УниБИТ – София) представиха находките от работата си на археологическия обект „Малкото кале“ (край село Воден) пред жителите на община Болярово. Международният  Югоизточен летен университет има за цел проучването, документирането и социализирането на богатото културно наследство на територията на общините Малко Търново, Болярово и Елхово.

На територията на община Болярово студентите и докторантите правеха своите археологически проучвания десет дни под ръководството на д-р Диана Стоянова, която е ръководител на проекта. Освен д-р Стоянова, на обекта със студентите и докторантите бяха представители на Регионалния исторически музей – град Ямбол: директорът Стефан Бакърджиев и археологът Явор Русев. За всички находки и работата си през тези дни младите участници разказаха пред жителите на община Болярово – представители на общинската администрация, кметове и кметски наместници общински съветници, общественици, граждани.

IMGP4255На представянето бяха всички представители на общинското ръководство: общинският кмет Христо Христов, председателят на Общински съвет – Болярово Атанас Дженков, заместник-кметът Нина Терзиева и секретарят Мария Чанева.

Общинският кмет приветства участниците в Международния Югоизточен летен университет и изрази радостта си, че за поредна година те работят на територията на община Болярово. Макар че меморандумът между ръководството на УниБИТ и кметовете на трите общини е от три години, когато е създаден Международния Югоизточен летен университет, вече седма година летните практики на младите хора минават тук и това не може да не го радва истински, сподели господин Христов. Общинският кмет не скри гордостта си, че ректорът на УниБИТ проф. Стоян Денчев и с корени от нашата община и негов приятел.

IMGP4262Д-р Диана Стоянова също сподели колко е щастлива да е отново в тази станала през годините любима нейна община и изрази възхищението си от чудесното отношение на хората тук. Тя разказа за техния престой тук, за етапите в работата им и колко ползотворна е била тя. Обеща да се завърнат на археологическия обект „Малкото кале“ и изрази задоволството си от находките, които през тези десет дни не са никак малко. Част от тях, студентите и докторантите бяха изложили, за да имат възможност присъстващите да ги разгледат.

На презентацията присъстваха и директорът на РИМ-Ямбол Стефан Бакърджиев и археологът от РИМ-Ямбол Явор Русев. Археологът сподели радостта си от откриването на нещо много отдавна търсено – входът на крепостта в северна посока. Той разказа за изследванията на обекта през годините, изводите и предположенията на археолозите и самата работа по разкопките, като не пропусна да изкаже благодарността си, че е имал да работи с този чудесен екип от любознателни млади хора. Стефан Бакърджиев увери представителите на местната власт и общината, че навярно тяхното желание да направят музейна сбирка с находките в чудесната читалищна сграда ще стане факт. Той самият ще се радва, ако на по-късен етап сбирката прерасне и в Общински исторически музей. Стефан Бакърджиев напомни, че всеки момент предстои да обявят „Малкото кале“ и „Парорийския манастир“ за обекти с национално значение, а това ще направи община Болярово с най-много такива в цялата Ямболска област. Той оцени на много добро ниво отношенията и ползотворната работа през всичките години между институциите: университет, музей, община.

IMGP4256И през тази година докторантите и студентите имаха изненада за присъстващите. По нестандартен начин, в стихове и с усмивка те разказаха за своята дейност, за добрата синхронна работа, за чудесните нови приятелства. И не на последно място – за интересните находки: желязна шпора, железен нож, катарама, керамични прешлени от вретено, фрагменти от сграфитокерамика.

С кратък филм, плод на техните общи усилия, те представиха най-запомнящите си моменти от предстоя си на територията на общината и споделиха, че никога няма да забравят тази крайгранична община и общите си спомени тук.

В унисон с тяхното настроение бяха и думите на заместник-кмета на общината госпожа Нина Терзиева. Тя благодари на младите хора за ентусиазмът им и за това, че с техните ежегодни гостувания, открития и презентации, неизменно напомнят на всички тук в колко красив край живеем. Като майка, тя е радостна, че в България има бъдеще за децата й. Особено щастлива и горда е и от основно ремонтираната църква в село Стефан Караджово, която ще бъде осветена от сливенския митрополит Йоаникий на 28 август. Това е една нейна болка и кауза, заела се да събере средства от дарения, за да я спаси, днес завършването й е факт и се радва, че докторантите и студентите са я видели в този й вид. Покани всички тях да бъдат гости на празника по освещаването й.

Финалните мигове от срещата бяха за поднасяне на подаръци за общината домакин: научни материали (уникалното издание „За буквите“, посветено на 180 години от рождението на Васил Левски).

IMGP4257 IMGP4259 IMGP4276 IMGP4280 IMGP4282

 

 

 

About the Author :