Докога?!

969928_576589972385768_1645133974_nУважаеми медии,

Обръщам се отново към вас, защото си оставате единствената инстанция, която все още чува проблемите и поне ги отразява!

Ако някой още не е разбрал – безхаберието по отношение на  сградата на читалище „Съгласие” продължава! Публиката, която идва на представленията на ДТ „Невена Коканова”  и тази есен стоя на студа! За трупата, която репетира там  – да не говорим.  АКО някой все още не е разбрал – залата  продължава да не е отоплена въпреки пускането на т.нар. парно! И отново за тези, които също още не са разбрали – проблемът идва от неремонтирания покрив, в който отдавна зеят  дупки. Оттам  дъждът си вали на сцената, а при пускането на т.нар. парно се завихря течение, при което подаването на  топъл въздух бързо се превръща в непрекъснат студен „полъх”! Необходим е СПЕШЕН РЕМОНТ НА ПОКРИВА,  защото освен че създава неуют,  водата която се стича по него отива по осветлението и съответното му електрическо захранване!  От същата тази протичаща влага пък се руши и цялата сграда!

Мили хора, уважаема публика, граждани на Ямбол!

Когато преди няколко месеца написах писмо, към една дузина видни ямболски граждани, в което подробно изложих проблема и апелирах за  съдействие, познайте колко се отзоваха – точно двама – проф. Иван Газдов и Енчо Керязов.  Затова сега се обръщам към вас – всички  вие, чиито майки и бащи, чиито баби и дядовци са участвали със средства и с труд при изграждането на тази уникална сграда! Моля ви помогнете , тя да спре да се руши!

Обръщам се към вас и защото при всичките си контакти, в които съм търсила  съдействие отговорите са два – „Абе, то всичко си е за ремонт,  вие за един покрив ли?” – което си е чист мързел  и признаване на безсилие да се реши проблема, защото ако се започне поетапно  и предвидливо отстраняването му,  може да  се постигне много, но просто ТРЯБВА да се работи!

И вторият още по-чест отговор е „Теб никой няма да те чуе, коя си ти, че ще се занимаваш с това?”  Ето затова се обръщам към вас! Дано поне ВАС  хора, които обичате театъра, обичате тази сцена, тази зала, ДАНО вас да ви чуят!

Вчера ,точно, умно и аргументирано,  Атанас Атанасов – актьор, режисьор, професор от НАТФИЗ, в интервю за едно от най-добрите предавания на БНТ „Рецепта за култура” изложи проблемите на театрите в градове  като Ямбол и мен отново, за  пореден път ме ДОСРАМЯ ! СРАМ ме е, че по стар български обичай не можем да си решим проблема вкъщи, а трябва някой отвън да ни го посочи! СРАМ ме е, че защитата на съществуването на театрите  в провинцията вече идва от столицата, защото хората там осъзнават, че навсякъде в страната това са ЕДИНСТВЕНИТЕ  културни средища, а ние не можем да го разберем!  Сградата на читалище „Съгласие”  е проектирана с прекрасна театрална сцена и  зала, осветителни и озвучителни кабини, с гримьорни…направена е за  театър и ДТ „Невена Коканова” като нейн ползвател е най-заинтересован и загрижен  тя отново да бъде и удобна и комфортна за всички, защото трябва да остане най-доброто МЯСТО ЗА КУЛТУРА в  града!

Очаквам вашите предложения, вашата ЯМБОЛСКА съпричастност! Дайте да спрем да замитаме боклука под килима! Отворете ума и сърцето си за проблема и с общи усилия да го решим!

Дияна Радева – режисьор и мениджър на ДТ „Невена Коканова”

About the Author :