Довършват преградното съоръжение на границата до 20 юли?

03До 20 юли трябва да бъде довършено преградното съоръжение на границата с Турция, стана ясно днес при проверката на депутати от ГЕРБ, които са членове на парламентарната комисия по отбрана, заедно с тях на граничната бразда беше и ямболският народен представител Димитър Иванов. Те провериха състоянието на 16 километра от съоръжението от Лесово до Голям Дервент.

Напълно е завършена второстепенната преграда, която е от страната на Турция, срокът за довършване на по- високата главна преграда изтича след 10 дни.

Според депутатите от ГЕРБ в цялостен завършен вид са едва  53 % от оградата, а останалите 47 % не могат да бъдат завършени за такъв кратък период.

uvs140710-012.BMPБившият зам.-министър на отбраната Валентин Радев, който сега е депутат от ГЕРБ, заяви, че е армията се справя отлично с поставената й задача, но оставя проблема защо скъпо платени кадрови войници се използват за строителство близо 6 месеца, вместо да провеждат бойна подготовка. Депутатите казаха още, че проблем създават фирмите, които доставят материалите, уточнявайки, че се бави доставката на бодливата тел тип „Бруно”. Народните представители поставиха и въпроса за удължените срокове и оскъпявването на проекта, като припомниха, че са подали сигнал до прокуратурата за това.

Спор възникна дали оградата ръждясва. Според депутатите тя ръждясва, докато военните бяха категорично против и дори се заформи спор между тях. Оператори, които бяха допуснати да снимат оградата също твърдят, че не са видели ръждясало по вече изграденото.

About the Author :